„ДНЕВНИК“ сазнаје: Преко седам милиона заплењених евра на граници

Цариници су, у овој години, на нашим границама запленили преко седам милиона непријављених евра, што премашује прошлогодишњи резултат, када је заплењено око три милиона непријављених евра.
1
Фото: Управа царина

Овај податак показује да је приметно појачано кријумчарење девиза, а један од разлога што велики број путника, пре свега оних који живе и раде у иностранству, покушава да у матичне земље пренесе непријављени новац  могао би бити осећај несигурности и егзистенцијалног страха који доноси глобална криза узрокована пандемијом коронавируса.

Постоје три модалитета кријумчарења, на телу и у телу, у пртљагу и у превозним средствима, али царинским службеницима су, захваљујући искуству и међународној размени обавештајних података, добро познати сви могући начини шверца.

Како за „Дневник“ кажу у Управи царина, шверцери новац сакривају на свим местима које можемо и не можемо да замислимо, јер нихова креативност нема граница. Тако су цариници проналазили девизе сакривене у шупљинама аутомобила, векни хлеба, доњем вешу, али и традиционалном турском чају...

Последњи прекршај догодио се 16. децембра, само дан након што су цариници на прелазу Батровци спречили покушај кријумчарења преко 50.000 евра ушивених у поставу yемпера. Наиме, службеници на прелазу Градина су били успешни у откривању необичног девизног прекршаја, откривши путника који је у чарапе и јакну сакрио преко 80.000 евра.

Такође на прелазу Градина, 25. новембра, спречен је покушај кријумчарења преко 210.000 евра. Прекршај је откривен код мајке и сина, бугарских држављана, који су путовали, како су рекли у Хрватску код стоматолога. Они су рекли да немају ништа да пријаве, сем личног пртљага и дозвољеног износа новца. Међутим, цариници су то врло брзо демантовали, јер је већ на самом почетку прегледа, у yеповима јакне коју је мајка носила на себи пронађено 82.500 евра, у ранцу њеног сина пронађено још 10.000 евра, да би потом и у женином ранцу било пронађено нешто више од 118.000 евра.

Интересантан прекршаја догодио се 6. јула, када је у коферима трочлане породице, међу личним стварима, пронађено и 15 оригиналних паковања традиционалног турског чаја у ринфузу. У три паковања откривено је 58.000 непријављених евра умотаних у пластичну фолију. Два дана касније на Хоргошу на чај су замирисале британске фунте. Тројица држављана Велике Британије турске националности покушала су да преко границе илегално пренесу око 28.000 фунти које су, осим у паковање традиционалног турског чаја, сакрили и у наизглед неотворену кутију чоколадног кекса и испод уложака у патикама.

Сликовитих примера је заиста много, а 100.000 фунти пронашли су 13. јула цариници на Градини у готово свим стварима које је четворочлана породица британских држављана турског порекла понела са собом на пут.  Непријављене фунте су се тако нашле чак и у векни хлеба, али и у кесици чипса, паковањима влажних марамица, кухињских крпа, хигијенских уложака, памперс пелена, па и у детерџенту за прање веша.

Необичан покушај кријумчарења 170.000 евра, већим делом ушивених у поставу мушког прслука откривен је дан раније. Прслук „тапациран“ еврима носио је на себи један од двојице турских држављана који су мерцедесом немачких регистарских ознака путовали из Немачке ка својој земљи.

Свежњеви новца нашли су се и у кутији са новим ципелама, где је 18.000 евра сместио 55-годишњак турског порекла.

За сакривање се неретко, како наводе у Управи царина, користе аутомобили јер имају доста фабричких шупљина у које је згодно сакрити било шта, па и новац. За скривање се користе и специјално прерађени бункери. Међутим, веома је тешко преварити царинске службенике који су обучени за откривање свих врста кријумчарења, у чему им је од неизмерне помоћи и најсавременија опрема.

- То су пре свега мобилни скенери, чији зраци пролазе и кроз најдебљи челик. Поред тога, располажемо и фибер оптиком, бустерима, апаратима који мере густину материјала, значи, поуздано можемо да видимо, да ли у некој фабричкој шупљини има нечега или не – кажу у Управи царина.

На прелазу Хоргош је тако, током једног јулског викенда,  у три случаја, који су се низали дан за даном, спречен покушај кријумчарења готово 800 хиљада евра.

Наиме, цариници су 10. јула пронашли 220.000 евра у фабричким шупљинама мерцедеса којим су из Холандије ка својој матичној земљи путовали отац и син, који су свежњеве непријављеног новца сакрили испод тапацирунга у поду испред сувозачког седишта, иза табле са осигурачима, као и у унутрашњости бочне странице десних предњих врата.

Већ наредног дана, заплењено је 400.000 евра којима је брачни пар турских држављана напунио два јастука. Када је њихов „ленд ровер“ немачких регистарских ознака којим су путовали из Берлина ка Измиру издвојен за детаљан преглед, 31-годишња жена је из аутомобила извадила јастуке, да би наводно могла да седне на њих. Управо тиме је скренула пажњу цариника, који је прегледавши јастуке у њима пронашао гомилу свежњева евра.

Преко 200.000 долара и 50.000 евра испод резервног точка пронашли су цариници у сарадњи са полицијом 14. јула на Хоргошу, када су за детаљан преглед издвојили „ленд ровер“ пољских регистарских ознака. Наводни власник текстилне фабрике у Турској и његов сународник сакрили су свежњеве са новцем испод и око резервног точка у пртљажнику.

Половином јула на Градини су у два случаја спречени покушаји кријумчарења новца у бочној страници аутомобила, где је позамашну своту од 182.000 норвешких круна сакрио Норвежанин ирачког порекла.

Међу заплењеним девизама цариници су проналазили и фалсификовани новац. Тако је 1. августа пронађено 10.500 фалсификованих евра код 37-годишњег држављанина Србије из Блаца, који је сам путовао са Косова и Метохије аутомобилом БМЊ београдских регистарских ознака.


Покушао да прошверцује преко два милиона турских лира у чековима

Српски цариници су, почетком године, на излазу граничног прелаза Хоргош спречили покушај кријумчарења 60 чекова турских банака, чија је укупна вредност преко два милиона турских лира или више од 323.000 евра. Непријављена средства плаћања пронађена су код турског држављанина (43), који је као возач аутомобила "мецедес бенц", турских регистарских ознака, путовао са још једним сународником. Обојица путника су пријавила само лични пртљаг, рекавши да поред тога имају и по 1.000 евра код себе, што се испоставило као тачно након што је извршен детаљан преглед аутомобила. Међутим, цариници су личним претресом, у yеповима панталона које је возач имао на себи, пронађена и 62 потписана чека, попуњена на различите новчане износе.


Како наводе у Управи царина, заплењени непријављени новац се до окончања прекршајног поступка привремено задржава и депонује на посебан рачун Народне банке, а најбитнија ствар је да се сви ти поступци углавном окончавају коначним одузимањем и да се тај новац слива директно у буyет.

Дубравка Николић

Фото: Управа царина 

EUR/RSD 117.5737
Најновије вести