Годину дана кућног затвора за коверту на столу тужиоца

Горан Бакић (53) из Кисача јуче је осуђен за давање мита  заменику Основног јавног тужиоца у Новом Саду. на годину дана затвора уз примену електронског надзора у прпсторијама куће у којој станује
Sud u Novom Sadu/Dnevnik arhiva
Фото: Dnevnik.rs

Објављивању пресуде у Посебном одељењу за сузбијање корупције Вишег суда судије Радета Калајyије, окривљени и учесници поступка нису присуствовали.

У образложењу пресуде судија је навео да су прихваћене олакшавајуће околности,  да окривљени није до сада осуђиван и да је отац троје деце.   

Подсетимо, на рочишту прошле седмице, заменик јавног тужиоца Посебног одељења за корупцију је у завршним речима навела да је одбрана окривљеног у битном делу супротна јасним исказима сведока, не би ли избегао кривицу. Она је казала да је неспорно да је новац остављен на столу тужиоца, те да не може бити говора да су се паре тамо нашле случајно, како то објашњава оптужени.

Она сматра да је у поступку утврђено материјалним доказима и исказима сведока да је окривљени предао новац службеном лицу и тиме показао дрскост.      

Бранилац окривљеног није се сложио с изнесеном анализом тужилаштва и казао је да је коверта која је „завршила“ на столу случајно испала. Навео је да је окривљени случајно с оптужним актом спустио на сто коверту, а да није ни знао да је она остала.     

Према наводима оптужног предлога, 18. септембра претпрошле године у канцеларији Основног јавног тужилаштва способан да схвати значај дела и управља својим поступцима, свестан својих радњи и њихових збрањености,  службеном пицу понудио поклон да у оквиру овлашћења изврши службену радњу коју не би смело извршити.

Дошавши у канцеларију заменика ОЈТ, Н. В. понудио је новац,  12.000 динара, запакован у  белу коверту без натписа, коју му је ставио на радни сто  рекавши:  „Ту се налази нешто за Вас „ Тражио је том приликом, да он у оквиру свог службеног овлашћења не поступа по оптужном предлогу Основног јавног тужилаштва у Новом Саду. 

Овај акт је поднет против окривљеног да му омогући уплату новчаног износа  од 100.000 динара по наредби за одлагање гоњења за кривично дело из области саобраћаја, а којој је истекао рок за извршење наложене обавезе.

М. Вујачић

EUR/RSD 117.1109
Најновије вести