КЗК: Намештали јавне набавке, кажњени са 60 милиона динара

БЕОГРАД:  Комисија за заштиту конкуренције је изрекла новчану казну од 60 милиона динара за осам предузећа која су намештала понуде у јавним набавкама, саопштено је данас из КЗК.
javne_nabavke.jpg Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Комисија је, како се наводи у саопштењу, утврдила да су друштва Оригинал доо Београд, Микопс доо Ниш, Биролинија доо Београд, Биро Принт Системи доо Београд, Дикти Лине доо, Биродевелопинг доо Ниш, Биротехника доо Јагодина, и Коница Минолта Пословна Решења СЕ доо Београд координирала учешће у јавним и другим набавкама.

"На тај начин наведена друштва су учинила повреду конкуренције, односно закључила забрањени рестриктивни споразум којим се непосредно или посредно утврђују продајне цене или други услови трговине, а који за циљ има ограничавање и спречавање конкуренције".

КЗК је овај тајни договор конкурената открила уз помоћ учесника у том споразуму, који је Комисији доставио доказе за учињени споразум и обезбедио себи ослобађање плаћања новчане обавезе на име учињене повреде конкуренције. Ово је, како се објашњава, било могуће захваљујући покајничком програму који спроводи Комисија.

С обзиром на то да се тајни договори ове врсте тешко откривају, из Комисије су и овом приликом апеловали на учеснике тих договора да се пријаве и доставе доказе, и да на тај начин помогну откривању таквих споразума а заузврат себи обезбеде ослобађање од плаћања новвцане обавезе на име утврђене повреде конкуренције.

EUR/RSD 117.3121
Најновије вести