Међу откривеним мигрантима све више деце

Цариници на готово свим прелазима, нарочито оним који се налазе на тзв. „мигрантској рути“, свакодневно откривају „слепе путнике“, најчешће међу робом у камионским товарима.
cela porodica sa decom u prikolici Vranje
Фото: Управа царина

Они неретко завршавају и на некој од унутрашњих испостава, што им свакако није била намера, а све чешће ризику тако неусловног транспорта излажу и сасвим малу децу.

Такав случај откривен је и 11. марта 2021. године на испостави Врање, када је у камиону београдских регистарских ознака међу пакетима кућне хемије и бижутерије пронађена цела породица илегалних миграната, са чак четворо деце.

Мигранти су откривени када је по окончању поступка, цариник кренуо, да са камиона скине македонска и грчка царинска обележја, која су била нештећена.

Како се из унутрашњости товарног дела зачула бука, камион је отворен у присуству полиције, када је установљено да у уском непопуњеном простору задњег дела приколице има људи.

Испоставило се да је реч о троје одраслих и четворо деце, који су рекли да су из Авганистана и да су у камион ушли у Грчкој, само што им је намера била да тако стигну до неке од европских земаља, а не до Врања.

Сличан случај откривен је и само неколико сати раније на прелазу Прешево, када је у камиону врањске регистрације пронађено пет тинејџера, такође пореклом из Авганистана.

Вероватно би и они завршили на испостави Врање, да камион није превозио робу која подлеже ветеринарском прегледу на самом граничном прелазу.

Камион је пре отварања прегледан и као и у претходном случају, ни царинска обележја земаља преко чијих територија је прешао, а ни церада нису били оштећени.

Међутим, међу балама коже, утовареним у Грчкој, чије је крајње одредиште била Врањска Бања, пронађени су сакривени мигранти.

Подсећамо да је на испостави Врање и 27. фебруара 2021. године, у унутрашњости једног камиона пронађена група од 10 миграната, међу којима је било и четворо деце.

EUR/RSD 117.5768
Најновије вести