МУП: Евакуисана укупно 41 особа,од јуче од 15 сати без евакуација

БЕОГРАД:  Од почетка великих снежних падавина и јаког ветра у Србији је евакуисана укупно 41 особа која је била завејана и животно угрожена, а најтежа ситуација је била пре две ноћи у Сјеници и код Косјерића, кажу у Сектору за ванредне ситуације МУП-а.
mup srbije, ilustracija
Фото: MUP Srbije, ilustracija

Начелник Управе за ватрогасно-спасилачке јединице и цивилну заштиту Горан Николић каже за Танјуг да од јуче од 15 сати није више било евакуација.Каже да је претходне ноћи било мирно и да је била само једна акција дотурања лекова.

Николић је рекао да је у периоду од када је почео да пада снег и дува јак ветар Сектор за ванредне ситуације реаговао на многим локацијама у Србији, а да је најтежа ситуација била у општини Сјеница где је пре две ноћи код села Брњица и Сушица евакуисано 20 особа, од тога петоро деце, који су били у завејаним колима.

"Ангажовано је било око 10 ватрогасаца спасилаца на тој акцији. На подручју Сјенице и Новог Пазара била је евакуација још око 10 лица", рекао је Николић.

Испричао је да је тешка ситуација била и код Косјерића и у општини Црна Трава где је било доста падавина али, наводи, није било завејаних колона и није било више људи којима је била неопходна помоћ.

"Практично од 15 часова јуче немамо више акција евакуације, али имамо спорадично позиве где је потребно старијим особама и болеснима дотур лекова или сличне акције које радимо. Сада је доста боља ситауција и немамо већих проблема.

За сада се, наводи, прате прогнозе РХМЗ и нема неких најава великих падавина и јаког ветра.

"Биће снега вероватно још на планинама, али оно што је за нас јако битно је да нема олујног ветра који ствара наносе и који прави заиста веће проблеме. Ако дође до неких промена, ми по позиву и где год је потребно и где су угрожена лица покушавамо да дођемо до њих. За сада смо успевали", рекао је Николић.

Снежне падавине праћене јаким ветром створиле су проблеме широм Србије због чега су поједини путни правци били затворени за саобраћај, у појединим општинама проглашена је ванредна ситуација, а код Сјенице једна особа је преминула због смрзавања.

Ванредна ситуација због проблема узрокованих снежним падавинама јуче је проглашена у Пожеги, Сјеници и Црној Трави.

EUR/RSD 117.1921
Најновије вести