МУП располаже најснажнијом хеликоптерском флотом на Балкану

БЕОГРАД: Министар унутрашњих послова Александар Вулин обишао је Хеликоптерску јединицу у њиховој бази на Аеродрому „Никола Тесла“ и уверио се у снагу и јачину хеликоптера Х-215 „Супер Пума“, првог хеликоптера, од три, из ове гаме који је у флоти јединице МУП-а Србије од јула ове године.
v
Фото: mup.gov.rs

Министар Вулин је истакао да МУП Србије, данас располаже најснажнијом хеликоптерском флотом на Балкану.

Снага МУП-а огледа се, између осталог, у снази његове авијације. МУП Србије је, захваљујући подршци председника Александра Вучића, учинио много на том пољу. Хеликоптерска јединица Министарства унутрашњих послова богатија је за савремене и модерне хеликоптере. Набавка ''Супер Пума'', представља само наставак модернизације флоте. До краја године очекује се испорука преостале две летелице овог типа, које ће бити снажан допринос у борби са пожарима, с обзиром на то да носе и до пет тона воде, рекао је Вулин.

Он је нагласио да су по први пут сви хеликоптери опремљени и ведрима за гашење пожара.

Данас су припадници МУП-а Србије способни и спремни да воде рачуна о себи али и о комшијама. Признање Хеликоптерској јединици, уз Грчку, Северну Македонију, Републику Српску исказала је и Европска комисија која је приликом гашења пожара у Словенији истакла да су припадници Министарства унутрашњих послова са наша два хеликоптера избацили највише воде и дали највећи допринос у гашењу пожара, рекао је Вулин.

Према његовим речима, са најсавременијим и вероватно најбољим хеликоптером на свету у својој класи, који је сада део наше флоте, МУП Србије показује колико је ојачао и колико је снажан.

По наређењу председника Александра Вучића, ушли смо у процес опремања сваког хеликоптера наоружањем и обуке припадника јединице. У садејству са Војском Србије бићемо још спремнији за одбрану земље, поручио је министар.

Он је додао, да је "Супер Пума" хеликоптер који својим капацитетима далеко надмашује капацитете летелица које Хеликоптерска јединица има у својој флоти.

Хеликоптер може превести до 24 особе, максималан долет износи 866 километара, у ваздуху може да проведе дуже од четири сата, носивост куке за ношење подвесног терета износи 4,5 тоне, што далеко превазилази капацитете које је Министарство до сада имало, саопштио је МУП Србије.

EUR/RSD 117.3087
Најновије вести