На данашњи дан је изгорео Раднички универзитет у Новом Саду

НОВИ САД: На данашњи дан пре 17 година, 6. априла 2000. године, на 12. спрату Новосадског отвореног унивезитета у Војвођанских бригада 7, у пожару који се убрзо проширио по згради, живот је изгубила Милица Простран, запослена у ТВ „Дуга”, одакле је ватрена стихија кренула, а повређено још шесторо људи. Зидине без прозора и врата још подсећају на трагедију.  
Pozar Radnicki
Фото: Архива Дневника

Како је јуче за наш лиист саопштила портпаролка Основног суда судија Тијана Јаковљевић, против окривљеног Душана Мораче из Београда пред тада Општинским судом у Новом Саду вођен је кривични поступак због тешког дела против опште сигурности, а у вези с кривичним делом изазивања опште опасности. Поступак је окончан пресудом Општинског суда у Новом Саду у октобру 2009. године, којом је он ослобођен оптужбе да је извршио наведена кривична дела, док су оштећени с имовинскоправним захтевом упућени на парницу.

Живот је изгубила Милица Простран, запослена у ТВДуга”, а повређено је шесторо људи

Наведена пресуда постала је правноснажна доношењем пресуде Апелационог суда у Новом Саду  25. октобра 2010. године којом је одбијена жалба Окружног јавног тужилаштва у Новом Саду и потврђена првостепена пресуда Општинског суда у Новом Саду.

Судија Слободанка Гутовић казала нам је јуче да је и она поступала у том предмету и да је вештачењем утврђено да су електричне инсталације пресудно допринеле избијању пожара. Она је подсетила на то да је у том предмету у почетку било петоро окривљених, да би на крају поступка остао само оптужени Душан Морача.

По једној незваничној верзији, ангажовани стални судски вештаци су имали проблема с прикупљањем материјалних трагова јер су пре доласка на лице места били „изузети” сви важнији материјални докази, тако да су вештачење могли обавити, како су сами рекли, и „у белим рукавицама”. Наводно, налази и мишљења тих стручњака у таквим околностима махом су се ослањали на теоретисања и претпоставке.

Та угледна институција, која је за више од пет деценија одшколовала више од два и по милиона Новосађана, од пожара је у сталном пропадању, упркос бројним обећањима да ће тај проблем бити решен.

Скелет зграде Радничког универзитета у центру Новог Сада и даље чека обнову. Раније најаве да ће обнова бити завршена 2011. изјаловиле су се, а реконструкција стала пре десетак година због недостатка новца. Када ће бити настављена, неизвесно је, а Новосадски отворени универзитет (НОУ) и данас је смештен на привременој адреси.

М. Вујачић

EUR/RSD 117.1952
Најновије вести