Дневник на лицу места: Ухапшена четворица који су на смрт претукли малолетника

Припадници Министарства унутрашњих послова у Кикинди ухапсили су четворицу осумњичених за убиство 17-годишњег младића Мартина Барне из Новог Кнежевца.
Park u kome se dogodio obračun  i umrlica Martina Barne Foto: M. Mitrović
Фото: Парк у коме се догодио обрачун умрлица Мартина Барне Фото: М. Митровић

Ухапшени су М. Д. (19), Ј. Д. (18) и двојица малолетника, старих 16 и 15 година, сви из Новог Кнежевца, због постојања основа сумње да су починили кривично дело убиства у саизвршилаштву.

Осумњичени су, уз кривичну пријаву, приведени Вишем јавном тужилаштву у Зрењанину и судији за малолетнике Вишег суда у Зрењанину. Након саслушања, одређен им је притвор до 30 дана.

Тело младића пронађено је прошле среде, 18. септембра, у парку у Новом Кнежевцу, који се налази непосредно између центра те севернобанатске варошице и реке Тисе, а прекопута школа, зграде општине и других институција. Мартиново тело је пронађено без видљивих повреда, међутим, обдукцијом је утврђено да је смрт наступила насилно.

По расположивим сазнањима, четворица ухапшених су, након краће расправе и свађе, шутирала младића, ударала га ногама и рукама. Обдукцијом је утврђено да је младићу од удараца у стомак пукла јетра, те да је услед тога наступила смрт.

Тај трагични догађај тема је различитих прича и нагађања, због чега се десио, поготово што неколико дана о томе није било информација у медијима. Саопштење МУП-а о злочину уследило је тек данас.

Фото: М. Митровић/Деда Нандор, бака Маргита и мајка Анита Немет

Беживотно тело младића пронашла је једна мештанка која је око седам сати изишла у уобичајену шетњу парком.

– Ујутро сам устала да парком прошетам свог пса, па правећи круг, наишла сам на згрчено тело – испричала је Новокнежевчанка која није желела да јој се помиње име. – Прво сам помислила да поред стазе лежи неки  пијанац, али када сам се мало више приближила, видела сам да му је тело модро, као да је мртав. Још увек сам у шоку када се сетим да сам видела да је у питању млада особа. Одмах сам јавила супругу, да видим шта да радим, па сам позвала полицију и описала шта сам видела. Нисам познавала дечка ког сам пронашла, а његову мајку знам из виђења, чак не знам ни како се зове.

Она је напоменула да се у ноћи између уторка и среде чула на улици галама, а нешто касније да вуку неког.

– Не знам да ли је то било повезано с убиством, видела сам у мраку само силуете – додалал је она.

Мештанин Горан Бибин је овдашњу јавност усталасао постом на друштвеним мрежама, управо због тога што је познавао Мартина и с његовом мајком Анитом ради десетак година и још толико је познаје.

– За Мартина могу да кажем да је био добро дете, нажалост, десило се то што нас је све потресло – казао је Горан Бибин. – Као и свако дете, понекад је знао да буде и несташан, али генерално је био добар, није заслужио тако да заврши. Велика трагедија за овако мало место! Знао сам да га је група младића који су ухапшени, нападал а и тукла и раније, али нико није мислио да ће се све завршити Мартиновим убиством. Група ухапшених младића изузетно је проблематична већ неколико година, а овог лета посебно јер су претукли неколико момака.   

Фото: Место злочина/М. Митровић

Жртва злочина Мартин Барна сахрањен је у петак, 20. септембра, на Католичком гробљу у Обилићеву, делу варошице Нови Кнежевац.

Мартин је, као дете разведених родитеља, живео с мајком Анитом, дедом Нандором и баком Маргитом Немет. Њихов породични дом претворио се у кућу туге. Мајка Анита, од када се све десило, изгубила је глас, једва може коју реч тихо да прозбори.

Деда Нандор и бака Маргита испричали су да је иста група младића Мартина тукла дан пре трагичног исхода, а такође и пре месец дана, када је задобио повреде главе па је завршио у болници. Они кажу да су се обраћали полицији, али да није било одговарајуће реакције.

– Иста група пре месец дана је претукла Мартина усред центра Новог Кнежевца, тако да је морао у Сенту у болницу јер су му расцепили уво па је морао на шивење – испричао је Нандор Немет. – Да нису изашли ти људи који раде у локалима у центру да помогну, можда би и онда био мртав. Полиција је излазила на место догађаја. Не знам да ли је унук после имао претњи. Ми смо тражили заштиту од полиције, али је она изостала. Ни до данас нам нико из полиције није саопштио шта се десило. Једино смо добили фото-копију налаза обдукције из Новог Сада. Више сам незванично из Новог Сада чуо шта се десило.        

Текст и фото: М. Митровић

 

Пројекат „Хроника Новог Кнежевца“ реализује ДВП продукција, а суфинансира општина Нови Кнежевац. Ставови изнети у пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 
EUR/RSD 117.5531
Најновије вести