Отворен поновљени процес бившој службеници у Влади Војводине

НОВИ САД: У новосадском Вишем суду је, у поновљеном поступку, поново изнела одбрану Новосађанка Славица Луковац (57), окривљена да је извршила више кривичних дела примања мита као службеница у тадашњој Влади Војводине.
sud novi sad, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Њој се приписује да је од априла 2012. године до јануара 2013. године, у својству службеног лица – самосталног стручног сарадника за област кинематографије и позоришног стваралаштва и сличним пословима у Покрајинском секретаријату за културу и јавно информисање Војводине –непосредно захтевала поклон и новац и примила паре да у оквиру свог службеног овалашћења изврши службену радњу коју би морала учинити.

Она је првостепено осуђена на три године затвора пре неколико месеци, због шест дела мита. На ту одлуку жалили су се и Тужилаштво и одбрана. У тварању поновљеног претреса није било нових доказних предлога.

– Нисам крива и остајем код раније изнете одбране – казала је окривљена. – Мој посао је био да припремам документа за филмске пројекте. Нисам била овлашћена за доношење било каквих одлука, за то су били овлашћен секретар, његов помоћник и комисија. Ради се о комплексном процесу у којем сам ја била само сегмент и нисам могла утицати на толико фактора, те на динамику исплата.

На питање заступника оптужнице, вишег јавног тужиоца Александра Амиyића, она је казала да је израђивала уговоре и предавала их за секретара, као и решења о преносу пара за филмске пројекте.


На аудио-снимку 40 порука

У судници је раније саслушан аудио-снимак с око 40 порука забележених на телефонској секретарици извесне Снежане П. из екипе филма „Добра жена”, а све се своде на молбе за уплату пара, које се приписују окривљеној.

Између осталих могле су се чути поруке: Снежана, молим вас, уплатите ми данас 50.000 (динара); У великој кризи сам; Бићу вам захвална до краја живота; Мама ми је болесна, треба ми за лекове; Јесте ли заборавили на мене?; Жао ми је што нећете да ми се јавите да добијем награду за то што сам урадила; Будите добри као што сте лепи па уплатите бар 30.000; Кад ћете уплатити, немам ни динара, у минису сам, тешка ситуација; Улепшајте ми Нову годину, увек ћу вам се наћи у вези с радовима око филма; Стварно није у реду што се не јављате, опет ћу бити у прилици да вам помогнем као што ви сад нећете мени да помогнете; Преклињем вас, јавите се, јавите се, јавите се...

Председница већа судија Тамара Радовић питала је потом окривљену да ли оспорава да је на емитованом снимку њен глас, а она је рекла да је изненађена тиме да је толико пута звала.

– Мало ми је чудан глас, не делује ми баш здраво – казала је она.  


Бранилац окривљене, адвокат Бојан Папић, наговестио је  да ће одбрана у поновљем поступку доказивати то да окривљена није извршила дела која јој се оптужницом стављају на терет, као и да није имала својства службеног лица. Он је навео да оптужена није тражила новац да би мењала ток филмских пројеката, односно убрзавала их, већ да је искључиво молила за позајмице због свог тешког материјалног стања, с чиме се потом заменик ВЈТ-а Амиyић није сложио.

– Психијатријским прегледом и психолошким испитивањем установили смо да је окривљена способна да учествује у кривичном поступку – казала је , у име тима вештака, неуропсихијатар др Гордана Мишић-Павков. – Такође, у време чињења дела њено понашање било је, психијатријски гледано, неупадљиво и има обележја рационалних радњи те сматрамо да је могла да схвати значај дела и да управља својим поступцима.

Међу оштећенима су позната имена из света домаћег филма, између осталих Мирјана Карановић и Бранислав Трифуновић, који су дали изјаве у поступку. Трифуновић је раније изјавио да га је окривљена пре него што је исплаћен новац надлежног секретаријата за филм „Одумирање” контактирала у више наврата, тражећи поклоне, златне ланчиће, парфеме, новац.

Наставак главног претреса, када се очекује и изношење завршних речи, заказан је за 29. јануар 2018. године.

М. Вујачић

EUR/RSD 117.5814
Најновије вести