Поднета кривична пријава против директора катастра у Врбасу

ЗМАЈЕВО: Удружење мањинских акционара Змајево поднело је данас Тужилаштву за организовани криминал кривичну пријаву против директора Катастра у Врбасу, због тога што су незаконито приписивали задружну земљу на приватна лица и фирме.
zmajevo 1
Фото: Dnevnik.rs

Кривичну пријаву поднели су и против члана Конзорцијума, који је купио комбинат и против власника фирме “Нови Агро”, због, како тврде, злоупотребе службеног положаја. 

Предмет кривичне пријаве, у коју је Танјуг имао увид, је приватизација пољопривредног комбината Змајево, када су купци проглашени власницима, а не корисницима 50 хектара задружне земље. 

У образложењу кривичне пријаве Савеза акционара Војводине наведено је да је “у мају 2004. године АД Змајево продато конзорцијуму браћи Христић и Здравку Гаћина. 

“У наредних пет година АД Змајево послује са рачуном у блокади и дефицитом у пословању. Упркос томе, од Агенције за приватизацију и ревизора нови власници добијају позитивну оцену”, пише у кривичној пријави поднетој Тужилаштву за организовани криминал. 

Они потом наводе да је крајем 2009. године “у току само једног дана објављен стечај, да би истог дана АД Змајево било ликвидирано, а целокупна имовина прешла у власништво ћерке фирме “Нови трединг”, чији су власници браћа Христић”. 

“Непосредно након превођења власништва над АД Змајево у приватне фирме браће Христић, као надокнаду за успешно обављен посао сину директора Гаћина Здравка, Гаћина Милану, власници фирме “Нови трединг” и “Нови агро” пребацују, “преписују” 50 хектара задружне земље. Приликом уписа у Кататстар непокретности тадашњи директор Гаћина Здравко даје писану изјаву о томе да он гарантује да је АД Змајево власник пољоприведног земљишта, што не може бити основ за промену власништва, посебно ако се узме у обзир да је реч о земљорадничкој земљи која није била предмет купопродајног уговора”, стоји у кривичној пријави Савеза акционара Војводине против директора Катастра у Врбасу Спасоја Аларгића, директора АД Змајево, односно члана Конзорцијума који је купио комбинат Здравка Гаћине и директора фирме “Нови агро” Марка Христића. 

“У наредним данима Савез акционара Војводине обратиће се и Европској комисији у Бриселу, где ћемо се позвати на кршење Поглавља 23, које подразумева поштовање основних људских права и борбу против корупције”, изјавио је за Танјуг председник тог Савеза Веселин Мухадиновић. 

Због тога што је као председавајући Удружења малих акционара АД Змајево и председник Савеза акционара Војводине био укључен у десетине спорова ради враћања задружне земље и надокнаду неисплаћених акција, Веселин Мухадиновић забринут је за своју безбедност, због чега се обратио министру унутрашњих послова Небојши Стефановићу. 

Он, наиме, тврди да иза ове спорне приватизације стоје "познати тајкуни", чија су имена везивана за ову спорну приватизацију.

“Због чињенице да иза незаконито приватизоване земље стоје добро познати тајкуни, надам се да схватате да је моје осећање небезбедности оправдано”, наводи Мухадиновић у допису, који је послао министру Небојши Стефановићу. 

Он у допису наводи и да су се свих ових година обраћали свим надлежним институцијама, укључујући Тужилаштво и Агенцију за борбу против корупције, те да су очекивали да ће овај проблем бити решен. 

То се, на жалост, до данас није догодило, пише у допису министру унутрашњих послова, у којем га упознају и са чињеницом да Савез акционара Војводине окупља 63 задруге, чији представници воде десетине судских спорова.

Vanja
13.02.2019 • 07:51
Окомили се на задружни земљу они који земље ни у саксији никада нису имали. Да је добију једино би знали да је продају или издају и тако зараде. Праве мућке, као и у Равном Селу.
EUR/RSD 117.5857
Најновије вести