Португалска полиција о акцији Флорида I "тешкој" више од 6 тона кокаина

ПОДГОРИЦА: Португласка судска полиција (ПЈ) огласила се поводом недавне међународне полицијске акције „Флорида I“ у којој је уз учешће Европола, разбијена криминална организација доминатно састављена од црногорских држављана, а која је била фокусирана на међународну трговину дрогом.
U ribarskom brodu pronađena oko tona kokaina Foto: AP Photo/Rick Rycroft
Фото: У рибарском броду пронађена око тона кокаина Фото: AP Photo/Rick Rycroft

Како је пренео портал РТЦГ, осим Португалије, у акцију су биле укључене и полицијске структуре из Хрватске, Италије, Црне Горе, Холандије, Србије, Словеније и Шпаније, са више од шест тона кокаина заплењених на глобалном нивоу. Акције у којима је одузета дрога спроведене су на Азорима, Аруби, Обали Слоноваче и у Шпанији.

Истрага је трајала неколико година и почела је запленом две једрилице на Азорима 2018. и 2019. године од Португалске полиције, које су укупно превезле око 1.440 килограма кокаина. У овим запленама ухапшено је седам страних држављана, уз појашњење да су националне истраге о овом случају завршене, наводи се у саопштењу португалске полиције.

Како се наводи у саопштењу за јавност, „Операција Флорида“ - како ју је назвала португалска судска полиција - успела је да стане на крај деловању ове криминалне организације, која је углавном била састављена од црногорских држављана и користила је једрилице за уношење великих количина дроге из Јужна Америка.

Ова операција, као и друге у којима је судска полиција учествовала, јасно показује да је само уз помоћ међународне сарадње могуће ефикасно сузбити феномен трговине дрогом, који представља озбиљну претњу за већину земаља, пише у саопштењу.

Према подацима Европола, који је посредовао у размени информација између различитих укључених земаља, током истраге идентификовано је 29 осумњичених у различитим земљама. Извршено је укупно 37 претреса и ухапшено 12 особа, уз заплену сатова, банковних картица, докумената, муниције, оружја, возила, глисера и новца.

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести