После 16 година осуђен директор фирме који је оштетио раднике

НОВИ САД: Виши суд у Новом Саду осудио је Ј. С. на годину дана кућног затвора јер је као директор фирме из Сремске Каменице још 2004. године злоупотребом положаја себи прибавио противправну имовинску корист од скоро 3.3 милиона динара, на штету радника ангажованих у фирми.
sud, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

У саопштењу Вишег суда у Новом Саду наводи се да је истом пресудом, судско веће, судије Иване Јосифовић одлучило и о 18 постављених имовинскоправних захтева (за одштету).

Ј.С. је од априла до јуна 2004. године у Минхену, у Немачкој, као директор са неограниченим овлашћењима у "Браћа Јаковљевић" ДОО Предузеће за производњу и услуге експорт - импорт из Сремске Каменице, искоришћавањем свог положаја и овлашћења прибавио себи противправну имовинску корист по закључењу Оквирног уговора и Уговора о делимичном извршењу радова од 20. новембра 2003. године, у име и за рачун привредног друштва "Браца Јаковљевић" са предузећем "ИМР Индустриемонтаген унд Анлагенбау" ГмбХ из Хамбурга, наводи се у саопштењу.

Радницима су у целости исплаћене зараде за јануар, фебруар и март 2004.године, новчаним средствима из реализованих уговора које је од предузећа "ИМР Индустриемонтаген унд Анлагенбау" ГмбХ из Хамбурга окривљени Ј. С. примио, готовински, "на руке".

Примио је и 61.500 евра, од којих је требао да плати зараде радницима за април, мај и јун 2004. године у укупном износу од 46.148 евра, у динарској противвредности од 3.291.340,43 динара што није учинио, нити је тај новац уплатио на отворен девизни рачун привредног друштва "Браћа Јаковљевић".

Новац је задржао за себе, чиме је прибавио противправну имовинску корист од 3.291.340,43 динара, а оштећеним радницима причинио штету у појединачним износима и износима припадајућих пореза и доприноса, наводи суд.

Имајући у виду поред осталог, протек времена од извршења кривицног дела, суд је закључио да је годину дана кућног затвора оправдана и довољна казна да се поправно утиче на окривљеног да убудуће не врши кривицна дела, али и да ће се истовремено постићи сврха кажњавања у смислу генералне превенције, указујући потенцијалним извршиоцима да и након протека толико времена казна ипак постоји, али прилагођена свим околностима.

EUR/RSD 117.5812
Најновије вести