Потврђена оптужница за убиство у Оџацима

Ванпретресно веће Вишег суда у Сомбору потврдило је оптужницу сомборског Вишег јавног тужилаштва која је подигнута против Павла Х. (67) из Оџака, због оправдане сумње да је извршио кривично дело убиство, сазнаје “Дневник”.
1

Како се сумња он је 19. маја ножем усмртио пријатеља Зорана Томића (60) и од тада се налази иза решетака.

-  Притвор према П. Х. је последњи пут продужен решењем ванпретресног веће Вишег суда у Сомбору од 10. децембра 2020. године и по том решењу може трајати најдуже до 14. фебруара 2021. године . Притвор је продужен због постојања особитих околности које указују на оправдану бојазан да би окривљени, уколико би се нашао на слободи, у кратком  временском периоду могао поновити кривично дело за које је у конкретном случају оправдано сумњив - појашњава за “Дневник” портпарол Вишег суда у Сомбору Манела Оперта Подунавац.

Подсетимо, злочин догодио се 19. маја око 20 часова у Кнез Михаиловој улици, у кући у којој је покојни Зоран Томић становао. Према речима комшија, Томић и Павле Х. су се кобне вечери дружили и пили алкохол, да би у једном тренутку дошло до свађе, након чега је Павле зграбио нож и насрнуо на пријатеља.

До ескалације је дошло у дворишту, када је Павле, највероватније, задао смртоносан ударац Зорану, након чега је несрећни човек преминуо.

По речима комшинице Душанке Ч., која станује у дворишном стану иза куће у којој је живео страдали, негде између 20 и 21 час чула се галама и вика. Када је изашла у двориште, угледала је Зорана и Палику, како зову Павла, како се туку.

- Претпостављам да су се Зоки и Палика посвађали у кући, а онда наставили свађу у ајнфорту – рекла је дан након немилог догађаја за „Дневник” Душанка и додала да је Павле био прилично агресиван. – Палика је у руци држао нож. Без размишљања сам потрчала ка њима, а пријатељица Марија, која је била код мене на кафи, позвала је полицију. Умешала сам се и покушала да их раздвојим. Ударила сам Палику у руку и избила му нож, али га је он поново дохватио. Док су се њих двојица рвали, покушала сам да  станем на руку у којој је Палика држао нож и некако сам успела, још једном, да му га избијем. Не знам када и како је убо Зорана, јер нигде није било крви. Зоки је лежао на земљи, а ја сам покушавала да му помогнем. Окренула сам га на страну, дала му воде… Дошли су Хитна помоћ и полиција, али Зокију није било спаса – рекла је тада комшиница страдалог Томића.

У Оџацима кажу да су покојни Зоран и Павле последњих месеци често пили заједно. У алкохолисаном стању су, како кажу, умели и да се посвађају, побију, а потом и помире.

- Зоран је био познат као човек који је често тражио помоћ за лечење,  јер је био психички болесник, али није био насилан. Живео је сам у једној соби без струје и воде - испричао је за “Дневник” један од комшија и додао да је реч о старој кући која је подељена на неколико станова.

За разлику од Зорана, Павле је био проблематичан. Волео је да попије и готово свакодневно је био у алкохолисаном стању. Већину времена проводио је на улици, где је фактички и живео. Нико није знао да каже да ли има породицу и дом. Он је, према речима житеља Оџака, вишеструко осуђивано лице. Иначе, за ово кривично дело, које му се ставља на терет, прописана је казна преко десет година затвора.

Д. Николић

EUR/RSD 117.5751
Најновије вести