Притвор до 30 дана осумњиченом за убиство у Оџацима

Павлу Х. (67) из Оџака, осумњиченом да је у уторак увече ножем усмртио суграђанина Зорана Томића (60), одређен је притвор до 30 дана, сазнаје „Дневник”.
в
Фото: Dnevnik.rs

– Осумњиченом П. Х. је одређен притвор до 18. јуна због постојања околности које указују на то да би боравком на слободи могао утицати на сведоке чије саслушање тек предстоји и због постојања особитих околности да би у кратком периоду, могао поновити извршење кривичног дела за које се основано терети, а те околности су ранији живот осумњиченог, који је вишеструко осуђивано лице – потврдила је за „Дневник” портпаролка Вишег суда у Сомбору Манела Оперта Подунавац. – За кривично дело које се осумњиченом ставља на терет прописана казна преко десет година, а сам начин извршења дела и тежина последице су довели до узнемирења јавности које може угрозити несметано и правилно вођење кривичног поступка.

Подсетимо, убиство се догодило у уторак увече око 20 часова у кући, у Кнез Михаиловој улици, у којој је становао покојни Зоран. Он и Павле Х. су се кобне вечери дружили и пили, да би у једном тренутку дошло је до свађе, након чега је Павле зграбио нож и насрнуо на Зорана.

До ескалације сукоба је дошло у дворишту стана у којем је страдали Томић живео. Павле је ножем задао смртоносан ударац Зорану, након чега је несрећни човек преминуо.

По речима комшинице Душанке Ч., која станује у дворишном стану исте куће, негде између 20 и 21 час чула се галама и вика. Када је изашла у двориште, угледала је Зорана и Палику, како су Павла звали, како се туку.

Павлу Х. (67) прети казна већа од десет година затвора

– Претпостављам да су се Зоки и Палика посвађали у кући, а онда наставили свађу у ајнфорту – препричала је за „Дневник” немили догађај Душанка, и додала да је Павле био прилично агресиван. – Палика је у руци држао нож. Без размишљања сам потрчала ка њима да их раздвојим, а пријатељица Марија, која је била код мене на кафи, позвала је полицију. Умешала сам се и покушала да их раздвојим. Ударила сам Палику у руку и избила му нож, али га је он поново дохватио. Док су се рвали, покушала сам да му станем на руку у којој је држао нож. Ни сама не знам како, али успела сам још једном да му избијем нож. Не знам када и како је убо Зорана јер нигде није било крви. Зоки је лежао је на земљи. Покушала сам да му помогнем. Окренула сам га на страну, дала му воде... Дошла је Хитна помоћ и полиција, али Зокију није било спаса.

По речима житеља Оyака, Зоран и Павле су последњих месеци умели да попију заједно, да се посвађају, а потом помире.

Житељи Оyака кажу да су Зорана знали као човека који је често тражио помоћ за лечење јер је био психички болесник, али није био насилан. Живео је сам у једној соби без струје и воде. Реч је о старој кући која је подељена на неколико станова.

Зоран је иза себе оставио ћерку, која је удата и живи у Аранђеловцу и има четворо деце. Има родбину у Раткову, Новом Саду, али и Оyацима.

У Оyацима кажу да је Павла, за разлику од Зорана, био проблематичан. Волео је да попије и готово свакодневно је био у алкохолисаном стању. Како кажу у оближњој радњи, кобног дана Павле је долазио и купио купиново вино.

Павле је већину времена проводио на улици, где је фактички и живео. Нико не знао да каже да ли има породицу и дом.

Полиција је, одмах по доласку на место злочина ухапсила Павла Х., коме је одређено задржавање до 48 сати и он је, уз кривичну пријаву, у законском року приведен у Више јавно тужилаштво у Сомбору.

Д. Николић

 

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести