Ребић: Један полицајац са фрактуром лобање и потресом мозга

БЕОГРАД: Током синоћњег протеста повређена су 43 полицајца, а један од њих има фрактуру лобање и потрес мозга, рекао је данас директор полиције Владимир Ребић.
Direktor policije Vladimir Rebić  Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

"У надлежну здравствену установу јавила су се 43 полицијска службеника, један колега има фрактуру лобање и потрес мозга, надам се да ће му брзо бити добро. Забринути смо за његово и здравље сивх полицијских службеника", рекао је Ребић на прес конференцији.

Он је додао да један број полицајаца са лакшим повредама није желео ни да се јавља лекарима.

"Зато желим да честитам припадницима полиције који су били ангажовани и спречили ескалацију насиља на улицама", рекао је Ребић.

Он је истакао да полиција није употребљавала силу, све док није дошло до угрожавнаја живота полицијских службеника.

Како је рекао, синоћ око 19 сати дошло је до непријављеног окупљања грађана испред скупшитне, а након око пола сата дошло је до инцидента који је, према његовим речима, указао на карактер скупа и са каквим су се намерама грађани окупили.

Тада, каже, једна група од око 50-ак људи није допустила да прођу кола Хитне помоћи, која су превозила угроженог пацијента.

Затим је, како је рекао, око 22.20 сати група од више десетина људи телима извршила притисак на полицијске службенике и ушла у предворје Скупштине Србије, што, каже, указује на чињеницу да је полиција била све време уздржана и није примењивала силуок силу.

"Они су телима потиснули припаднике полиције унутра, а затим је полиција телима изгреднике потиснула из зграде парламента. Вршили су притисак на полицију још у четири наврата, покушавали поново да упадну, а полиција је све време била уздржна и није примењивала овлашћења. Насилници су се затим одлучили за радикалније мере, гађали су каменицама, конзервама, флашама, угрозили су живот полицајцима. Тек тада је дошло до употребе средстава принуде и одбијени су напади хилигана, који из њима знаних разлога покушавали да уђу и освоје скупштину", рекао је Ребић.

На питање о броју припадника полиције синоћ на терену, Ребић је рекао да је полиције било довољно, да нису сви били у униформи, а да је један значајан део припадника полиције био у цивилу.

"Својим поступањем, показали смо да грађани могу да имају веру у полицију и да се овакви инциденти неће више дешавати", рекао је Ребић.

По завршетку пре конференције, један од новинара је упитао Ребића да ли планира да поднесе оставку, на шта је он, одлазећи одрично одговорио.

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести