Тема "Дневника": Илегално преправљено оружје велика опасност за грађане

Припадници МУП-а су средином прошле недеље у оквиру међународне оперативне акције против недозвољене израде, поседовања, трговине и ношења конвертибилног оружја и борбе против преправке гасног, стартног и сигналног у ватрено оружје, на територији Србије одузели читав арсенал.
1
Фото: МУП Србије

Ухапшено је седам особа код којих је нађена и дрога. Заплењенису чак 23 ручно прављена револвера, 15 конвертибилних пиштоља, девет ручно прављених пушака, четири пиштоља, четири пушке, четири ручне бомбе, два револвера, два „кратежа”, ручно прављени пиштољ, пет ловачких пушака, девет детонаторских каписли, и на хиљаде различитог калибра муниције за ватрено и конвертибилно оружје.

У саопштењу није наведено где су ручно прављени револвери, пиштољи и пушке. 

- Ако је оружје заплењено из последње полицијске акције рађено у нашој земљи, то није добро - изјавио је генерални секретар Националне асоцијације за оружје Србије (НАОС) Душко Илић.

Осуђује сваку злоупотребу и преправљање оружја јер то наноси штету и легалним власницима, а и такве пушке и пиштољи су опасни и по оне који баратају њима.

Када је реч о „кратежу” Илић наглашава да је то веома опасно оружје које се и не производи регуларно.

- „Кратеж„ је убојит и када се испали метак са сачмом, шири се сноп који може да повреди више особа, нарочито у маси - упозорава Илић.

Једна од честих, а при томе веома несигурних преправки јесте преправка стартних пиштоља. Ови пиштољи физички личе на пиштоље већих калибара, али се од њих разликују по две основне карактеристике – фиксираној цеви и слабијем материјалу од ког су израђени. Стога ови пиштољи не могу испаљивати муницију калибра 9 милиметара (попут пиштоља чију визуелну имитацију најчешће представљају), већ се, бушењем цеви, прилагођавају слабијој муницији – најчешће калибара 7,65 милиметара и 6,35 милиметара.

Пишући о овој теми, сарадник Београдског центра за безбедносну политику Марко Милошевић, наглашава да посебну опасност по безбедност грађана представља конвертована муниција. Она омогућава да постојећи сигнални/гасни поштољ буде искоришћен као ватрено оружје без икаквих интервенција. Сигнални пиштољи се у неким земљама налазе у слободној продаји, а у Србији су били предмет велике заплене МУП-а 2006. године. 

- Тада је грађанима, који су у слободној продаји, уз копију личне карте, куповали ове пиштоље, одузето око 10.000 ових направа. Муниција за ове пиштоље идентична је бојевој муницији, само што уместо зрна (пројектила) има пластични чеп који омогућава експлозију барута зарад постизања звучног ефекта. Оваква муниција не испаљује пројектил, али на раздаљинама мањим од метра може имати фаталне учинке. Преправка ове муниције изводи се заменом пластичног чепа на чије се место ставља метална куглица одговарајућег калибра. Ова куглица при опаљењу постаје пројектил - наводи Милошевић.

Преправка оружја у Србији није забрањена, али законодавац је прописао да се тим послом могу бавити само овлашћени сервиси.

Законодавац је прописао да се поправљати и преправљати могу само регистрована оружја из категорије Б и Ц.

Подсетимо, у категорију Б спада свако ватрено оружје: кратко, дуго, полуаутоматско, репетирајуће, једнометно, двометно, са олученим и глатким цевима и конвертибилно оружје.

У категорија Ц спада онеспособљено ватрено оружје, старо оружје и његове модерне копије које некористе метак с централним или ивичним паљењем, ваздушно оружје чија кинетичка енергија је 10,5 Ј или већа или чија је брзина пројектила 200 м/с или већа и калибра већег од 4,5 mm и оружје с тетивом или опругом чија је сила затезања тетиве већа од 450 Н, односно чија је натезна тежина већа од 101 либри.

О свакој извршеној преправци оружја овлашћени сервисери дужни су да обавесте надлежни орган у року од 15 дана.

Мишљење о испуњености просторно-техничких услова за безбедан смештај и чување оружја и муниције, на захтев странке, издаје Министарство унутрашњих послова које и спроводи надзор предузетника.

Како је прописано Кривичним закоником РС, за неовлашћено израђивање, преправљање, продају, набављање, размену или држање ватреног оружја, конвертибилног или онеспособљеног, његових делова, муниције, експлозивних материја или минско-експлозивних средстава, прописана је казна затвора од шест месеци до пет година, као и новчана казна.

Ако је у питању ватрено оружје, муниција, експлозивне материје, минско-експлозивна средства или средства на бази експлозивних материја или гасно оружје чија израда, продаја, набавка, размена или држање није дозвољено грађанима, казна затвором износи од једне до осам година, а уз то је, такође, прописана и новчана казна.

За овлашћене сервисере који о извршеној преправци оружја не обавесте надлежни орган у року од 15 дана, новчана казна је од 100.000 динара до два милиона.

У Националном криминолошко-техничком центру Управе криминалистичке полиције (НКТЦ УКП) раније је изнета процена да преправљено и ручно прављено оружје чини око десет процената вештаченог оружја у тој установи.

Према ранијим подацима МУП-а, полиција на годишњем заплени од шездесет до осамдесет примерака преправљеног и ручно прављеног оружја.

Стручњаци сматрају да доступност конвенционалног оружја у Србији утиче на смањену потражњу за преправљеним оружјем. Индикативно је и то да у укупном броју заплењеног оружја има више ручно прављеног оружја него преправљеног.

Велика доступност оружја на црном тржишту утиче на смањену потражњуза преправљеним оружјем. Ручно прављено оружје је нешто заступљеније, али је и за овим оружјем потражња мала, предочавају познаваоци прилика. 

М. Бозокин

EUR/RSD 117.1933
Најновије вести