ТЕМА "ДНЕВНИКА" Још седам месеци за замену оружног листа

Приближава се рок до када власници пиштоља, револвера и ловачких пушака, који нису заменили старе оружне листове, треба да их замене. Њима је за ту обавезу остало још седам месеци.
Pištolji Foto: Dnevnik.rs
Фото: Пиштољи Фото: Дневник.рс

Иако је, сходно Закону о оружју и муницији, који је Скупштина Србије усвојила 2015. године, рок за замену био 5. март 2019, Влада Србије је на самом почетку ове године усвојила измене и допуне тог закона, којима је рок за замену оружног листа продужен за годину дана – до 5. марта 2020.

Након што је 2015. усвојен нови Закон о оружју и муницији, почетак његове примене је одложен до марта 2016. Власницима оружја је након тога остављен рок од три године да замене оружни лист. Имајући у виду да је Закон увео низ новина у тој области, пре свега у погледу категорија оружја, услова и режима за његово поседовање, увођење обрасца оружног листа с уграђеним миктроконтролером, испоставило се да је остављени рок за замену исправа недовољно дуг за испуњење те обавезе.

Наиме, увидом у службене евиденције Министарства унутрашњих послова, као и анализом постојећег стања, утврђено је да се поступци замене исправа спроводе успорено. О томе сведочи податак да је у последње три године само 100.000 грађана заменило те папире. То говори и о томе да су многи власници оружја, по навици, чекали последњи час.

Опширније у штампаном издању....

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести