Трагом вести: Срби честа карика у ланцу шверца кокаина

Перуанска полиција запленила је четири тоне дроге за три недеље, а сумња се да су у шверцу учествовали и Срби, пише портал Америка тв. Како наводе, процењена вредност дроге је 170 милиона долара.
MUP/Најновија заплена четири тоне коке
Фото: MUP/Најновија заплена четири тоне коке

- У шверцу дроге учествовале су мексичке, италијанске и српске банде које се боре за превласт на тржишту, а најчешће је кријумчаре морским путем. Осим тога, у кријумчарењу се користе и лаки авиони, а кокаин је намењен европском тржишту. Полиција Перуа ове године је запленила чак 52 тоне дроге - наводи портал.

Мада се други детаљи, у вези с овом великом заленом дроге не знају, претпоставља се да је кокаин намењен европском тржишту. Процењује се, наиме, да је Стари континет треће по величини тржиште кокаина у свету, иако се у Европи одузме око десет одсто укупно заплењене количине. И поред хетерогености тог тржишта, кокаин је и даље друга најчешће коришћена дрога у Европи. То илуструју подаци истраживања који показују да употреба кокаина преовладава на југу и западу Европе. По подацима, 14,9 милиона становника Европе, старости од 15 до 34 године, у неком тренутку у животу пробало је кокаин.

Препозната су три главна поморска пута ка Европи: северни, који иде преко Кариба и Азорских острва ка Португалу и Шпанији, централни, из Јужне Америке преко Зеленортских острва или португалске Мадеире и Канарских острва ка Европи, и афрички, из Јужне Америке ка Западној Африци, а одатле углавном ка Шпанији и Португалу.


Човек са сто лица

Зоран Јакшић је границе прелазио користећи лажна документа. У тренутку хапшења у Перуу користио је документе на име Ленс Корона. Такође је био и Фредерик Корона Бацања, Стефан Хробар, Зоран Миљанић, Зоран Недовић, Никола Марјановић, Мигел Хорацио Петрович, Марио Мирко Томић, Бојан Јасик, Јован Поповић, Петар Станимировић, Зока Чад, па чак и Џон До, име које се у Америци користи за неидентификоване људе.

Користио је разне варијанте свог правог имена попут Зоран Јакшић Родојка, Зоран Јакшић Родоика, Зоран Михаиловић Јанић, Зоран Јанловић, Зоран Јаскић. С тим именима он је путовао по Америци и Карибима, саопштила је полиција.


Осим Иберијског полуострва, превасходно Шпаније као главне државе за улазак кокаина у Европу, примарне улазне тачке су постале Холандија, Белгија и Француска. Последње веће заплене говоре у прилог тврдњи да се кокаин, који афричким путем улази у Европу, сада на западноевропско подручје пребацује и преко претоварних лука на Црном и Јадранском мору (Варна у Бугарској, Констанца у Румунији и Одеса у Украјини, Бар у Црној Гори), коришћењем северног крака „балканске руте”.

Међу нашим држављанима који су у Перуу означени као водећи шверцери кокаина је Зоран Јакшић, пореклом из Зрењанина. Овај наводни вођа групе кријумчара “Америка” пред Апелационим судом у Перуу крајем априла 2019. правознажно је осуђен на 25 година затвора.

Он је ухапшен у јулу 2016. године током операције специјалне јединице перуанске полиције “Дирандро”.

Према саопштењу перуанског тужилаштва, Јакшић је набављао велике количине кокаин-хидрохлорида и био је главни финансијер међународне мреже посвећене илегалној трговини дрогом под називом „Голондринас” (Гутачи).

Иначе, Јакшићу то није било прво хапшење у Перуу. Због дроге је у тој земљи хапшен и 1998. године, када је осуђен на пет година затвора. Након тога, ухапшен је у Немачкој 2004. године, када је полиција код њега пронашла девет килограма дроге.

По захтеву Интерпола, привођен је и у Мадриду, одакле је испоручен Аргентини, али је успео да побегне из тамошњег затвора.

Зрењанинца су, иначе, због трговине дрогама, људима и убистава тражиле и власти Италије, Аргентине и Грчке, Немачке, САД, Перуа, Босне и Херцеговине и Аустралије. За њим је било расписано 25 међународних захтева за хапшење.

По писању медија, Јакшић је један од шефова клана „Америка”, криминалне групе која се готово две деценије бави међународним шверцом дроге и убиствима. Клан је основан у Београду, а вође групе су се смењивале – први је био Војислав Раичевић, звани Воја Американац, који је нестао 1997. године. Њега је наследио Милета Миљанић, звани Мајк, чија је десна рука постао Зоран Јакшић.

Миљанић је у Италији осуђен на седам и по година затвора када га је тамошња полиција ухапсила јер је организовао транспорт кокаина из Уругваја у Венецију и продају десет килограма дроге једном албанском криминалцу. Он је побегао из затвора и отишао у Сједињене Америчке Државе, чије држављанство поседује.

М. Бозокин

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести