Троје ухапшено за лажне дојаве о бомбама у суду

Припадници Министарства унутрашњих послова у Новом Саду, у сарадњи с Управом криминалистичке полиције МУП, расветлили су кривично дело изазивање панике и нереда и ухапсили троје осумњичених Новосађана: Т. М. (25), Д. М. (28) и Ч. И. (38). 
sud novi sad
Фото: Дневник/ С. Шушњевић

Сумња се да је, 13. јула, Т. М. позвала телефоном централу новосадског суда и лажно дојавила да је у том објекту постављена бомба.

Такође, сумња се да ју је на лажну дојаву бомбе, посредством Д. М, наговорио Ч. И. како би био одложен процес који се против њега води у Основном суду.

Т. М. и Д. М. је одређено задржавање до 48 сати и биће приведене, уз кривичну пријаву, основном јавном тужиоцу у Новом Саду.

Ч. И. је спроведен у Окружни затвор, на основу потернице коју је за њим расписао Основни суд у Новом Саду, саопштила је полиција.

Према сазнањима “Дневника”, ове године било је 11 дојава да је у новосадској палати правде постављена бомба. После противдиверзионог прегледа, испоставило се да су дојаве биле лажне.

Талас лажних дојава о постављеним бомбама у згради новосадског правосуђа, у којој се налазе Основни, Виши, Привредни и Апелациони суд, као и Основно, Више и Апелационог јавно тужилашво, “експлодирао” је овог месеца, када је за непуне две недеље било чак четири позива: 1, 8, 12. и 13. јула.

У суду кажу да се сваки позив на телефонској централи бележи: остаје идентификација броја, па радник на централи о томе одмах обавештава шефа обезбеђења зграде суда. У најкраћем року следи пријава полицији и тужилаштву, а по одлуци Апелационог суда, који је домаћин зграде, сви процеси који су у току одмах се прекидају, зграда се празни и обавља се контрадиверзиони преглед, који обично траје сат, сат и по.

Пре овог хапшења, припадници Припадници Министарства унутрашњих послова у Новом Саду расветлили су кривично дело изазивање панике и нереда и у сарадњи с Полицијском управом у Суботици и ухапсили З. Б. (47) из Суботице. Сумња се да је он, 25. маја, телефоном позвао централу Основног суда у Новом Саду и лажно их обавестио да је у подруму те зграде постављена бомба. Полиција је, противдиверзионим прегледом, утврдила да се у згради суда не налази никаква експлозивна направа, а оперативним радом идентификовала је осумњиченог.

За ово кривично дело, иначе, предвиђена је казна до три године затвора.

У протеклих девет година, како “Дневник” сазнаје, било је укупно 127 позива централе новосадске палате правде с информацијом да је постављена бомба. Све су било, на срећу, лажне. За ово време донета је само једна правоснажна пресуда пре неколико година, када је особа за лажбу дојаву о бомби осуђена на 18 месеци затвора.

М. Бозокин

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести