Ухапшен Суботичанин осумњичен за педофилију

Суботичанин И. С. (23) ухапшен је због сумње да је починио кривична дела приказивања, прибављања и поседовања порнографског материјала и искоришћавања малолетног лица за порнографију, као и угрожавања сигурности.
pedofili, freeimages.com
Фото: freeimages.com

Сумња се да је он с лажног профила на једној друштвеној мрежи од две петнаестогодишњакиње захтевао да му шаљу фотографије и снимке на којима су наге, као и да им је слао фотографије непримереног садржаја.

И. С. се такође сумњичи да је брату једне од њих, која је одбила да настави да му шаље фотографије и снимке, преко истог профила слао претеће поруке.

Осумњиченом је одређено задржавање до 48 сати и он ће, уз кривичну пријаву, бити приведен у Основно јавно тужилаштво у Суботици, саопштила је Полицијска управа Суботица.

Само три месеца раније, припадници Министарства унутрашњих послова – Одељења за сузбијање високотехнолошког криминала, у сарадњи с Посебним одељењем Вишег јавног тужилаштва у Београду за борбу против високотехнолошког криминала, ухапсили су С. С. (37) из Крагујевца због постојања основа сумње да је извршио кривична дела приказивања, прибављања и поседовања порнографског материјала, искоришћавања малолетног лица за порнографију и полног узнемиравања.

Како се сумња, С. С. је, путем друштвене мреже „Инстаграм”, упућивао поруке и видео-записе непримерене садржине малолетним девојчицама, а од њих захтевао да му шаљу исто тако непримерене поруке и видео-снимке.

Новембра прошле године, због дечје порнографије ухапшене су три особе узраста између 18 и 25 година, а једна од њих се терети за кривично дело обљубе над седмогодишњом девојчицом.

Наиме, у наставку акције „Армагедон”, у одвојеним акцијама, полиција је ухапсила Н. Б. (18) из околине Великог Градишта јер је, како се сумња, мобилним телефоном снимао сексуални однос са седмогодишњом девојчицом и тај снимак потом размењивао путем различитих апликација за дописивање с другим корисницима.

У другој акцији ухапшен је И. Б. (22) из Ниша, који је, како се сумња, преко друштвене мреже „Инстаграм” од једне једанаестогодишње девојчице тражио и добијао њене фотографије на којима је нага, а након тога захтевао да комуницирају и путем видео-позива.

Полиција је, у трећој акцији, ухапсила Д. Б. (25) из Београда, који се терети да је у дужем периоду, преко лажних налога на „Инстаграму”, од већег броја малолетних особа старих од 12 до 14 година, тражио и добијао њихове фотографије на којима су наге.

Сведоци смо застрашујуће појаве раста мреже педофилије, како код нас, тако и у свим земљама света. Број откривених случајева педофилије континуирано расте, што нам сугерише озбиљност проблема. Знатан број дечјих злостављача управо из тог разлога користи интернет као медиј где могу анонимно доћи до дечје порнографије, а интернет умногоме помаже развоју и ширењу педофилије.

Педофилија спада у групу поремећаја полне склоности која је неуобичајена или екстремна. Сама педофилија представља поремећај када је полна склоност умерена према деци или када особа има сексуалне нагоне према деци. Реч је о поремећају нагона због којег се приближавају деци, често бирају занимања која има дозвољавају приступ детету, могу бити чак и чланови породице, пријатељи и реч је о особама које имају одличне вештине у комуникацији с децом.


Вребају и из „сајбер-јазбина”

Педофили, осим на друштвеним мрежама, вребају и у такозваним сајбер-јазбинама, о којима највише знају они који их стварају, затим педофили који их користе, али и полиција, која покушава да сузбије то кривично дело.

Реч је о просторијама из којих се путем интернета и уживо, за новчану надокнаду, преносе сцене сексуалног злостављања детета. Дакле, неки педофил с било које тачке на свету може да плати особи која држи „сајбер-јазбину”, да закаже термин, а онда да то злостављање прати путем рачунара. „Сајбер-јазбине” су врло организоване. Постоји група која све то припрема, затим лице које има полни однос са жртвом, педофил који све то гледа и плаћа, и на крају, група која тај материјал претвара у снимак и касније га промовише и продаје широм света за новчану надокнаду.


Истраживања показују да су педофили углавном повучени, несигурни људи, незреле сексуалности, који се с одраслом особом осећају неугодно, тако да своју зону сигурности налазе у односу с децом и ка њима усмеравају своју сексуалност.

Педофили углавном имају комплекс ниже вредности, а могу се препознати тако што се крећу по местима где се окупљају деца. Они као предатори интензивно прате и гледају децу по парковима, у близини школа, вртића, дечјих играоница, игралишта...

Д. Николић

EUR/RSD 117.5830
Најновије вести