Ванредно стање демотивисало разбојнике у Јужној Бачкој?

Иако је на подручју које покрива новосадска полиција недавно забележено неколико случајева разбојништва који су привукли пажању јавности, надлежни наглашавају да се та дела дешавају знатно ређе у односу на претходни период.
pljackas1
Фото: Printscreen MUP Srbije

Полицијска управа доставила је саопштења о два догађаја која су се недавно догодила, а решена су истог дана, а скоро су расветљени и неки неуобичајени случајеви.   

Подсетимо, ухапшен је Д. В. (20), с подручја Титела, под сумњом да је починио поменуто дело тако што је у понедељак увече, претећи радници у једној продавници на Клиси репликом пиштоља, одузео новац из касе.

Истог дана је саопштено да су новосадски полицајци лишили слободе Н. Д. (26) с подручја Београда, који се терети да је покушао да изврши кривично дело разбојништва и фалсификовања и злоупотребе платних картица, али и успео у једној крађи. Наиме, сумња се да је одузео платну картицу једном шездесетчетворогодишњем Новосађанину, тако што га је одгурнуо док је подизао новац с банкомата. Такође му се приписује да је покушао да натера једног малолетника да с украденом картицом за њега подигне новац.

Осумњиченом се ставља на терет да је, у међувремену, покушао да отме мобилни телефон једном двадесетогодишњаку, стежући га за врат, али је младић успео да се отргне и позове полицију. Окривљени је задржан до 48 сати, а судија за претходни поступак одредио му је притвор до 30 дана.

У карактеристичне догађаје спада и онај кад су припадници МУП-а у Новом Саду ухапсили мештанина С. Е. (39) и М. М. (32) из Бечеја због основа сумње да су учинили кривично дело разбојништва. Они су окривљени да су у марту, маскирани фантомкама, упали у кућу једне шездесетогодишње Новосађанке, везали је и тукли, наневши јој при том лаке телесне повреде. Затим су, како се сумњало, одузели из куће 100.000 евра и два и по милиона динара.

Претресом стана С. Е. полиција је пронашла део новца за који сумња да је украден том приликом.

Такође, припадници МУП-а у Новом Саду ухапсили су Н. С. (24) и Г. В. (33), зато што се сумња да је 16. марта на улици Н. С. ударио једну тридесетдвогодишњакињу из Шимановаца и отео јој торбицу с 25.000 евра.

Други осумњичени се терети да је јавио Н. С. време и локацију на којој ће оштећена бити с новцем. Претресом станова осумњичених, полиција је пронашла део новца за који сумња да потиче из тог кривичног дела.

Искусни оперативци из Групе за субијање имовинских деликата у новосадској Полицијској управи за „Дневник” кажу да је већ неколико година у Јужнобачком округу присутан тренд смањења броја разбојништава. Почињена већином спадају у такозване лакше облике, који немају изражен висок степен друштвене опасности, с обзиром на објекте напада, материјалну штету или посматрајући евентуални стицај с другим тежим кривичним делима.   

– У исто време, ређи су и случајеви разбојништва на штету институција које послују с готовим новцем, као што су банке, поште, мењачнице или транспорти новца, а значајно је смањен и број тих кривичних дела почињених на штету продавница – навео је наш саговорник.   

Оперативац објашњава да поменути изгредници обично имају до 30 година и да су често повратници у тим делима.   

– Често се дешава да долазе у Нови Сад из других места да би обавили разбојништво и одмах побегли назад. У тој врсти кривичних дела се махом вребају пролазници у позним годинама, нарочито жене, односно они од којих се не очекује да могу пружити отпор или да су у стању да стигну разбојника – објаснио је он.    

По његовим речима, нема изражене сезоне таквих дела, али се може рећи да се у сумрак и у вечерњим сатима у слабије осветљеним деловима града бележи њихов већи број.      

Разбојници су лети обично маскирани капом и наочарима, а зими – капуљачом и шалом. На мети су пре свега торбице, новчаници и златни ланчићи. Важно је нагласити да разбојници углавном носе реплике пиштоља, али и праве пиштоље или ножеве.


Смањење упола

У првих пет месеци ове године имовински деликти с елементима насиља забележили су смањење од 39 процената, пре свега због мањег броја евидентираних разбојништава. Проценат расветљавања имовинских деликата с елементима насиља износи 63 и по одсто, саопштила је јуче за „Дневник” Полицијска управа у Новом Саду. 

Од јануара до маја регистрован је, наиме, упола мањи број разбојништава него у истом периоду лане (21 : 44). На мети разбојника су уобичајено, најчешће, мини-маркети, самосталне трговинске радње, трафике, као и грађани на улици. 

У наведеном периоду, евидентиране су по једна разбојничка крађа и једна изнуда и обе су расветљене.


– Свакако њихове претње треба схватити озбиљно – каже наш саговорник, и апелује на грађане, пре свега да никако не улазе у сукоб ако се нађу у таквој ситуацији.    

Из полиције напомињу и да је важно што пре их позвати, навести локацију где се догађај десио, и по могућности описати изгредника и казати у којем смеру је побегао.     

М. Вујачић

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести