Више јавно тужилаштво у Зрењанину поднело кривичне пријаве против 577 малолетника

Против чак 577 малолетника прошле године су поднете кривичне пријаве у Вишем јавном тужилаштву у Зрењанину.
zgrada tuzilastva u zrenjaninu
Фото: Град Зрењанин

Ово Више јавно тужилаштво надлежно је за подручје Вишег суда у Зрењанину  и покрива градове Зрењанин и Кикинду, као и подручје општина Сечањ, Житиште, Нова Црња, Бечеј, Нови Бечеј, Нови Кнежевац и Чока. То је јавно тужилаштво са највећом територијалном надлежношћу у Републици Србији, па статистичке податке треба сагледавати узимајући у обзир и ту чињеницу. Ипак, евидентно је да малолетничке деликвенције има много.

„Имајући у виду ескалацију насиља међу децом млађом од 14 година, против којих се не може водити кривични поступак, јавни тужиоци и надлежна тужилаштва сагледаваће узроке девијантног понашања. Све то радиће се у сарадњи са надлежним центрима за социјални рад, у случају да се ради о занемаривању родитељских дужности и надзора над децом. Ако се утврде елементи кривичног дела запуштања малолетног лица и деце, против родитеља ћемо покретати кривичне поступке“, упозорава виши јавни тужилац у Зрењанину Зоран Ђуран.

Више јавно тужилаштво у Зрењанину, иначе, поступа у кривичним поступцима према малолетним починиоцима кривичних дела. Као пример, Ђуран наводи да се недавно у једној зрењанинској средњој школи догодио драстичан пример злостављања петнаестогодишњег дечака. Малолетник се морао исписати из те школе јер није могао да издржи тортуру која је потрајала. Тужилаштво је одмах реаговало одређивањем притвора против малолетника. Најављено је и сагледавање одговорности и других лица, чија брига је била васпитавање малолетника.

„Нарочито осетљиве групе, као што су деца, породице и школске средине, биће посебно узимане у обзир приликом одређивања најстрожег третмана према лицима која их буду угрожавала“, најављује Ђуран.

Бројке малолетничке деликвенције су већ годинама на високом нивоу. Тако је, на пример, у 2016. години у раду Вишег тужилаштва у Зрењанину било 694 предмета у којима су виновници били малолетници. У 388 случајева предложено је изрицање кривичне санкције. Васпитне мере изречене су у 482 случаја, од тога само један малолетнички затвор и две заводске васпитне мере.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.5863
Најновије вести