Због фотке на полицијској хауби, кажњен с 50.000 динара

НОВИ САД: Судија за прекршаје је са 50.000 динара казнио млађег Новосађанина који се крајем августа фотографисао седећи на хауби полицијског аутомобила.
д
Фото: СУП „Др Арчибалд Рајс“

Он је кажњен због прекршаја из области јавног реда и мира, посебно са елементима дрског, безобзирног понашања и насиља, саопштило је Струкотвно удружење полиције “Др Арчибалд Рајс”.

На фотографији, која се 30. августа појавила на Инстаграму, види се овај Новосађанин како седи на полицијском аутомобилу на паркингу код станице полиције на Сателиту, с исплаженим језиком и поруком испод фотографије "А.Ц.А.Б", што значи "All Cops Are Bastards", односно "Сви полицајци су копилад". Овог младића полиција је тражила неколико дана и, након што је идентификован и приведен у понедељак, кажњен је пред прекршајним судом. 

Председник Струковног удружења полиције "Др Рудолф Арчибалд Рајс" Ненад Љубишић каже за “Дневник” да подржавају брзу реакцију МУП-а и став прекршајних судова да изриче оштрије новчане казне. Он наводи да, узимајући у обзир да је униформисана полиција репрезент државе, свако бахато опхођење према обележјима или средствима полиције представља и ругање ономе што та униформа представља.

- У последње време евидентна је глорификација бахатости, насиља и осталих облика криминогених и девијантних понашања, нарочито на друштвеним мрежама где актери имају привидан осећај анонимности и недодирљивости. Струковно удружење полиције апелује на грађане да не учествују у оваквим и сличним видовима непристојног, дрског и безобзирног понашања, јер оно представља и прекршај из Закона о јавном реду и миру, а запрећена је новчана казна од 10.000 до 150.000 динара или рад у јавном интересу од 80 до 360 сати – навео је Љубишић.

Указује да псеудиними и лажни осећај недодирљивости су нереална индивидуална импресија оних који се крију иза таквих профила на друштвеним мрежама и фаворизују друштвено неприхватљива и девијантна понашања извргавајући руглу репрезенте државности и уређености.

Д. Николић

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести