"Аудентиа" за најбољу редитељку на фестивалу у Сарајеву

САРАЈЕВО: Сарајево филм фестивал, који је у плану да се одржи од 14. до 21. августа, ове године биће домаћин доделе награде „Аудентиа“ за најбољу редитељку, коју је утемељило Савет Европе и њихов фонд Еуримагес, с циљем промовисања равноправности полова у европској филмској индустрији.
nagrada
Фото: Tanjug/ Audentia Award

Како организатори објашњавају, „Аудентиа“ репрезентује “храброст” и “одважност”, кључне особине за сваку жену која жели да оствари каријеру филмске редитељке. 

„Зато и Еуримагес жели да ода признање женема које су имале храбрости да режију одаберу за животни позив, чинећи истовремено свој посао видљивијим и притом успевале да инспиришу друге жене да следе њихове кораке“, поручују из Фонда.

Поред статуете коју је дизајнирала уметница Ења Росано, добитници припада и новчана награда у износу од 30.000 евра. 

На 26. Сарајево филм фестивалу пету лауреаткињу „Аудентие“ изабраће трочлани жири, а имена чланова биће ускоро објављена. 

Награда ће бити додељена редатељки дугометражног филма из једног од програма овогодишњег Фестивала, као подршка за њен следећи филм.

„Аудентиа“ је први пут додељена 2016. године на Истанбул филм фестивалу, а част да је прва понесе припала је румунској редитељки Анки Дамјан за филм “The Magic Mountain”. 

У наредним годинама домаћини доделе били су филмски фестивали у Локарну (2017), Торонту (2018) и Гетеборгу (2019), а признање су понеле Валерие Машадиан за филм “Millaа”, Алам-Варку Давидиан за филм “Fig Tree”, те Миа Енгберг за остварење “Lucky One”.

Због ангажмана на пољу борбе за једнакост полова у филмској индустрији, Сарајево филм фестивал има част да ове године буде домаћин награде „Аудентиа“.

Фестивал је иначе потписник повеље 5050x2020 за равноправност полова у филмској индустрији.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести