Четири премијере у селекцији „Српски филм“ на Фесту

БЕОГРАД: У оквиру такмичарског програма „Српски филм (Србија и пријатељи)“ 47. Феста премијерно ће бити приказана остварења „Делиријум тременс“ Горана Марковића, „Случај Макавејев“ Горана Радовановића, „Шавови“ Мирослава Терзића и хрватска зомби комедија „Последњи Србин у Хрватској“ Предрага Личине.
film
Фото: Youtube Printscreen

У поменутој селекцији приказују се српски филмови, али и филмови рађени у копродукцији са Србијом, који ће бити у конкуренцији за „Београдског победника“, као и за друге награде фестивала. 

“Делиријум тременс“ представља екранизацију истоименог драмског текста који се успешно играо у Београдском драмском позоришту више од 10 година, а Тихомир Станић игра познатог глумца који ће у болници, уз помоћ психодраме, успети да се излечи и да одговори на егзистенцијална питања која га муче.

Музику за филм потписује Зоран Симјановић, а играју Горица Поповић, Анита Манчић, Драган Петровић, Игор Ђорђевић, Береда Решит, Милица Зарић. 

Након вишеструко награђиваног филма „Енклава“, Горан Радовановић представиће свој нови, овог пута документарни филм, „Случај Макавејев“ у коме испитује позицију уметника у социјалистичкој Југославији, а посебно се фокусира на политичку и социјалну климу која је довела до тога да филм „Њ.Р. Мистерије организма“ (1971) буде забрањен. 

Иако званично никад није био забрањен и био је један од најуспешнијих југословенских филмова у иностранству, у Југославији је приказан тек 1988. године.

“Случај Макавејев“ је последњи филм у коме се појављује Милена Дравић, уједно и главна глумица Макавејевог филма и један од најважнијих сведока тадашњих догађања.

Мирослав Терзић на сцену је ступио дебитантским филмом „Устаничка улица“, а на Фесту ће представити филм „Шавови“, у коме се бави крађом беба из породилишта. 

Сценарио потписује Елма Татарагић, а прича је заснована на истповести једне кројачице из Београда која верује да јој је дете отето пре 20 година. 

Играју Снежана Богдановић, Весна Тривалић, Јелена Ступљанин, Ксенија Маринковић, Јована Стојиљковић и Драгана Варагић.

Предраг Личина у филму „Последњи Србин у Хрватској“ на изразито духовит начин користи вечите тензије између два народа, а филм смешта у блиску будућност у којој се воде ратови око воде за пиће. У хрватској води се појављује зомби вирус који се убрзано шири, а једини имуни на њега су - Срби.

У глумачкој екипи су Крешимир Микић, Христина Поповић, Дадо Ћосић, Тихана Лазовић, Рене Биторајац, Сергеј Трифуновић, као и Северина која глуми италијанску активисткињу која се бори за људска права зомбија.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести