„Дан четрнаести“ Здравка Велимировића приказан у Кану

КАН: Рестаурисана копија филма "Дан четрнаести", редитеља Здравка Велимировића, из 1960. године, приказана је синоћ у дворани „Буњуел” у оквиру званичног програма фестивала у Кану, саопштила је Југословенска кинотека.
Jugoslovenska kinoteka foto: Jugoslovenska kinoteka
Фото: Југословенска кинотека

Пола века после премијерног приказивања на Кроазети, публика је погледала то изузетно Велимировићево дело за које је сценарио написао Борислав Пекић.

Публици су се пред пројекцију обратили директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић, син аутора филма Младен Велимировић и Андро Мартиновић, директор Црногорске кинотеке, која је заједно са Југословенском кинотеком омогућила поновни, дигитално рестаурисани живот Велимировићевог целовечерњег играног дебија.

Југослав Пантелић захвалио је званичницима фестивала у Кану и указао на значај остварења које је обележило почетак такозване златне ере југословенског филма.

Нагласивши да је ''Дан четрнаести'' комплетно рестаурисан у Српском филмском архиву (Југословенској кинотеци), Пантелић се посебно осврнуо на изузетне улоге које су у том остварењу у продукцији Ловћен филма остварили Никола Поповић, Карло Булић, Мира Ступица, Олга Спиридоновић, Рахела Ферари и други.

Након ''Скупљача перја'' Александра Саше Петровића и ''Ко то тамо пева'' Слободана Шијана, чије су рестаурисане копије приказане 2017. односно 2020. године, ''Дан четрнаести'' је трећи филм којим се Југословенска кинотека представља у престижном програму Кански класици на фестивалу у Кану.

 

 

 

 

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести