За Златну палму у Кану надмећу се 24 остварења

КАН: На овогодишњем Међународном филмском фестивалу у Кану, који су синоћ свечано отворили америчка глумица Џоди Фостер и редитељи Спајк Ли, Педро Алмодовар и Бонг Џун-хо, биће приказано више од 60 филмских остварења из целог света.
s
Фото: Youtube Printscreen

Ове године, за главну награду фестивала, Златну палму за најбољи филм, надмећу се 24 остварења, а жиријем 74. смотре председава редитељ Спајк Ли.

Први филм који је приказан у оквиру селекције за Златну палму је мјузикл „Анет" француског редитеља Леоса Каракса, а пројекцији на крају отварања су, поред њега, присуствовали и Адам Драјвер и Марион Котијар, који тумаче главне улоге.

Поред Каракса, за главну награду се надмећу и Шон Пен, Вес Андерсон и холандски редитељ Пол Верхувен.

У оквиру селекције Кан Класик 15. јула је планирано приказивање остварења „Дан четрнаести“ (1960) југословенског редитеља Здравка Велимировића, након што је оно рестаурирано и дигитализовано у Архиву Југословенске кинотеке.

Ово је трећи филм којим се Кинотека представља на Канском фестивалу - претходе му „Скупљачи перја“ (1967) Александра Саше Петровића и „Ко то тамо пева“ (1980) Слободана Шијана.

Поред тога, 9. јула ће у селекцији “Синема д ла плаж“ бити приказан филм „Црна мачка, бели мачор“ Емира Кустурице, двоструког добитника Златне палме.

Кански фестивал ће трајати до 17. јула.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести