Документарац Биљане Туторов награђен на Сарајево филм фестивалу

Наша филмска ауторка Биљана Туторов је на управо завршеном Сарајево филм фестивалу освојила награду Европске документарне мреже (ЕДН), за документарни филм „Када дођу свиње”, који је премијерено приказан на овом фестивалу.
Bailjana Tutorov
Фото: Далибор Шеваљевић

ЕДН стипендија за талентоване је годишња награда, која се додељује на Сарајево филм фестивалу, у жељи да се на тај начин ода признање талентима који обећавају а баве се документарним филмом. Награда је установљена захваљујући сарадњи Сарајево филм фестивала и Европске документарне мреже, с идејом да се подрже ствараоци из Источне Европе. Победник се бира међу ауторима који имају филм у такмичарском програму „Документарни филм” сарајевског фестивала. Ове године награда је припала Биљани Туторов, за њен дебитантски дугометражни документарни филм “Када дођу свиње”. У образложењу жирија пише да филм поседује задивљујући потенцијал и социо-политичку важност. „Биљана Туторов је снимила прекрасан филм о Драгослави. Ова дама коју бисмо волели да упознамо има сталну потребу да спозна свет изван стана у коме живи. Она жели бољи живот за себе и своје унуке, мужа, пријатељице... без обзира што је грађанин у друштву где се налази у политичкој мањини”, пише у саопштењу жирија.

Поменута ЕДН стипендија за талентоване обухвата: бесплатну пропусницу за “пичинг форум” у Атини, важан догађај на којем се развијају нови документарни филмови уз помоћ страних тутора, као и једночасновни састанак са чланом тима Европске документарне мреже, који је задужен за радионицу на овом форуму.

Дугометражни докуменатрни филм редитељке Биљане Туторов “Када дођу свиње” је 15. августа имао светску премијеру на Сарајево филм фестивалу, у крцатој сали мултиплекса “Синема сити”. Публици се том приликом представила редитељка, као и главна актерка њеног филма Драгослава Алексић. Синопсис наведен у фестивалском каталогу открива следеће: „Драгослава има четири телевизора, троје унука, две најбоље другарице и мужа са којим се отима за даљински управљач. Живела је у пет земаља а да се није померила из свог стана у пограничној варошици. Медији и политика су се увукли у породичну интиму док она са хумором и чврстином промишља о томе. Уместо бајки измишља за децу приче из стварног живота док у њој нада у бољу будућност не јењава. Од ујутро од када устанемо сваки наш гест је чин одговорности којим започиње промена света”.

Настанак овог филма подржао је и Филмски центар Србије.

Биљана Туторов је рођена 1971. у Бачкој Паланци. Дипломирала је археологију и историју уметности у Белгији, а студирала је и антропологију филма, као и драму у Паризу. Ауторка је више играних и документарних филмова, видео инсталација и перформанса. Основала је 2010. независну продукцијску кућу “Вејк ап филм”, која се бави развојем и продукцијом креативних документарних, анимираних и играних филмова. Од 2002. до 2009. Биљана Туторов је сарађивала са познатим музичарем Дарком Рундеком. Као чланица његовог “Карго оркестра”, снимила је документарни филм под називом “Kargo, lost end faund” (2009). 

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести