Фестивал филмског сценарија од 13. до 17. августа

БЕОГРАД: Фестивал филмског сценарија, 43. по реду, биће одржан од 13. до 17. августа у Врањачкој Бањи, а у такмичарском програму биће приказано 14 филмова, најављено је данас на конференцији за новинаре у Туристичкој организацији Србије.
e
Фото: pixabay.com

Директор фестивала и Културног центра Врњачка Бања Саша Миленковић рекао је да ће се за награде такмичити филмови "Краљ Петар Први" по сценарију Милована Витезовића, Петра Ристовског и Владимира Ћосића, у режији Ристовског, "Пси умиру сами" Николе Петровића, "Александра" Саше Радојевића, "Ајвар" Ане Марие Роси и Маје Тодоровић, у режији Роси, "4 руже" по сценарију Балше Лабовића и Василија Никитовића у режији Никитовића.

У конкуренцији су и "Злогоње" по сценарију Марка Манојловића и Милоша Кречковића у режији Рашка Миљковића, "Делиријум тременс" Горана Марковића, "О животу и о смрти" Предрага Перишића у режији Предрага Велиновића, "Терет" Огњена Главонића, "Такси блуз" Марка Бацковића и Марка Јоцића, у режији Мирослава Стаматова, "Шавови" према сценарију Елме Татарагић и у режији Мирослава Терзића, "Режи" Драгана Николића, у режији Косте Ðорђевића, "Јужни ветар" Милоша Аврамовића и Петра Михајловића у режији Аврамовића и "Пијавице" за који су сценарио написали Давид Албахари, Драган Маринковић и Душан Спасојевић, а режирао Маринковић.

У жирију су Биљана Максић, Ђорђе Милосављевић, лауреати Фестивала филмског сценарија, и Милан Никодијевић, некадашњи директор фестивала.

Ван конкуренције 17. августа ће бити приказан филм "Године у (в)етру" Данета Станојчића, а у оквиру постфестивалског програма, 18. и 19. августа "Балканска међа" Андреја Волгина, "Између дана и ноћи" Андра Мартиновића и "Која је ово држава" Винка Брешана.

Драгољуб Војнов је у име Уметничког савета фестивала најавио Школу драматургије "Слободан Стојановић" коју ће водити Иван Велисављевић, прославу 70 година Југословенске кинотеке уз посебног госта Слобода Шијана и пројекцију његовог филма "Ко то тамо пева", промоције књига "Милена Дравић или кључ снова" Аните Панић и " О животу и о смрти" Предрага Перишића и симпозијум "ТВ серије и филмови: преплитања и укрштања".

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести