Манојловић: "Траг дивљачи" има социјални, политички и интимни ниво

НИШ: Драмски уметници Предраг Мики Манојловић, Радивоје Раша Буквић и Нада Шаргин су у Нишу представили нови домаћи филм „Траг дивљачи“ у режији Ненада Павловића, где играју главне улоге, а чије ће снимање почети 1. марта.
m
Фото: Tanjug/ arhiva

Сусрет са медијима одиграо се у Градској кући у Нишу, за будући филмски пројекат чији је сценарио самог редитеља настао према прозним делима његовог оца, чувеног редитеља и књижевника Живојина Жике Павловића.

Лако је и тешко говорити о нечему што још увек не постоји. Какав је мој лик или какав ће он бити, ја то могу само да наслутим, али не могу са сигурношћу да кажем, јер филм је један жив процес који је непредвидљив, истакао је на почетку Манојловић.

Не знам докле ће нас одвести овај изврсни сценарио са овако даровитим светом са којим ми је задовољство да сарађујем, био је надахнут глумац, један од водећих у овом пројекту.

Манојловић је додао да сценарио према делима редитеља Павловића обећава веома дубок и сложен филм, јер говори о више тема у исто време, а сама радња почиње од маја 1945. године.

Мој лик је специфичан карактер, јер има више проблема и много талената, тако да је моја улога овде вишеструка, наговестио је.

У питању је првоборац, некада активан у рату, који наставља даље на веома високом положају Државне безбедности.

Сам филм нуди социјални, политички, друштвени и интимни ниво, заправо једну интимну породичну драму, чији је сведок новинар, кога тумачи мој колега Раша Буквић, а њега не занимају мале вести, већ он има амбициозне планове, каже Манојловић.

Буквић, који има веома успешну каријеру у Француској, домаћој публици малих екрана у последње време је најпопуларнији по крими серији „Беса“ или ситкому „Случај породице Бошковић“. Овде, међутим, има сасвим другачију улогу од поменутих наслова.

Буквић се сложио са Манојловићем да је његов лик у овом остварењу амбициозни истраживачки новинар, који ради искључиво велике и важне теме, а не неке приче пуне сензација.

Да би се направио добар филм, предуслов је пре свега добар сценарио који се ослања на неке могуће или стварне догађаје. Наш редитељ је уз велики напор и јако пуно времена успео да од три приче Живојина Павловића направи једну комплетну причу, коју ми глумци морамо да одиграмо и одбранимо, објаснио је Буквић.

„Траг дивљачи“ нуди велику филмску причу, а како наводи јунак „Бесе“, циљ целе екипе и глумачког ансамбла је да сниме остварење доследно времену у коме се радња догађа - 1970-те године.

Мислим да је то један велики изазов за нашег продуцента Милоша Аврамовића - да у слици и догађајима будемо доследни, што нас глумце нарочито радује, даје нам веома редак простор за игру, са костимима из тог периода, и у амбијенту који смо заборавили. Знам да је филм борба у 12 рунди, а чини ми се да је ово седма рунда, јер редитељ овај филм спрема већ последњих седам година, закључио је Буквић.

Филмску ћерку Микија Манојловића игра Нада Шаргин, која је подсетила да се познаје са редитељем већ 15 година, од када су радили заједно кратки филм „Сектор“ са Срђаном Жиком Тодоровићем, који је гледало много младих људи, чак је постао култни филм на Академији уметности у Новом Саду, где је глумица и дипломирала.

Снимање филма ''Траг дивљачи'' одлагали смо седам пута у последње четири године, које се није десило највише због неопходних средстава, открила је глумица.

Мој лик је јако интригантан, веома захвалан за тумачење, а та епоха је јако занимљива и до сада нисам имала прилике да је радим, каже она.

Шаргин каже да је јунакиња коју тумачи јака, фатална, своја, на неки начин и веома безобразна и може се рећи да има гене жестоких мушкараца у себи.

Она је предстојећу улогу упоредила са својом ролом у серији „Време зла“ према роману Добрице Ћосића, чије је снимање недавно завршено.

У тој серији такође једна жена стоји у својој породици између брата, мужа, оца, сина, који сви почињу да се деле по идеологији и страстима пред Други светски рат.

Тако и ова моја јунакиња у филму, као и у „Времену зла“, узима ствари и живот у своје руке и на један чврст начин почиње да га живи, што ми се веома допало. Врло је храбра, стамена, а осим интригантности, има неку тајну и хладноћу, и зато ћу је са задовољством играти, закључила је причу о свом лику Шаргин.

Снимање филма ће трајати шест недеља на локацијама по Србији. Осим Ниша, у плану су и Зајечар, Књажевац, као и Београд.

Остварење „Траг дивљачи“ се реализује у копродукцији куће „Режим“, компаније Телеком Србија и Филмског центра Србије, а од глумаца играће и Уликс Фехмиу, Срђан Жика Тодоровић, Милена Павловић, и други.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести