Мики Манојловић награду "Eastern Star" прима 21. јануара

ТРСТ: Српски глумац Предраг Мики Манојловић примиће награду "Eastern Star 2021" (Источна звезда) у четвртак, 21. јануара, на отварању 32. Филмског фестивала у Трсту, који се одржава онлајн на платформи "MYMovies", када ће бити приказан и филм "Underground" (1995) Емира Кустурице.
MikiManojlovic-BLU-1006
Фото: Мики Манојловић, фото: Дневник (Б. Лучић)

Та награда је основана са циљем да истакне личност у свету кинематографије чија је каријера изградила мостове између Истока и Запада, а претходни лауреати су били и глумице Моника Белучи, Ирен Жакоб, Касиа Смутниак, глумац Раде Шербеџија, македонски редитељ Милко Манчевски и други.

Након претходних издања посвећених Берлинском зиду и поновном уједињењу Немачке, филм "Underground" који је освојио Златну палму у Кану 1995. године, још један је корак ка сталној тежњи фестивала да задржи сећање на најважније тренутке средњоисточне Европе, где историја живи кроз биоскоп.

„Овај фокус на тридесету годишњицу балканског рата (1991/2021) је пројекат који је настајао годинама", објашњавају уметнички директори Трст фестивала Фабрицио Гросоли и Николета Ромео.

„Пандемија нас је натерала да је одложимо, јер многи филмови које желимо да прикажемо постоје само на филмској траци 35 мм, што је немогуће приказати у онлајн формату", објаснили су Гросоли и Ромео.

"Зато смо одложили догађај, за који се надамо се да ће бити заказан за пролеће 2021. године, јер нам се чинило прикладним да се тако важној годишњици пружи тренутак који је пођеднако важан за њено отварање. Избор би, према томе, могао пасти само на култни филм "Underground", надреална, анархична басна која "измишља" распад Југославије у Кустуричином револуционарном стилу", навели су уметнички директори.

Обоје су изразили велико задовољство што ће уручити награду "Eastern Star 2021" незаборавном протагонисту овог филма Предрагу Микију Манојловићу, који је освојио ту престижно признање захваљујући сарадњи са Кустурицом на више филмова, осим "Underground" и "Отац на службеном путу", "Завет", "Црна мачка, бели мачор" и последњи "На млечном путу" (2017).

Они су истакли да Манојловић одавно надмашује границе Југославије, радећи са редитељима као што су Франсоа Озон ("Љубитељи злочина"), Ђулијано Монталдо ("Демони Санкт Петербурга") или Сем Гарбарски ("Ирина Палм", што му је донело номинацију за Европску филмску награду у Берлину).

Манојловић ће награду примити овог четвртка, 21. јануара током церемоније отварања Фестивала која ће се емитовати путем интернета, а фестивал у Трсту ће трајати до 30. јануара.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести