Меморандум о разумевању Србије и Мађарске у филмском сектору

БУДИМПЕШТА: Потпредседница Владе Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић састала се данас у Будимпешти са министром за људске ресурсе Мађарске Миклошем Кашлером, а двоје званичника потписали су Меморандум о разумевању у филмском сектору, саопштили су из Министарства културе и информисања.
maja gojkovic
Фото: Танјуг/ Тара Радовановић

Мемурандум ће омогућити заједничке пројекте, као и снимања филмова и серија који се односе на важне догађаје и личности заједничке историје које спајају два народа, саопштили су из Министарства културе и информисања.

Гојковић је истакла да су односи две земље на историјском нивоу, о чему сведочи и споразум о стратешком партнерству, као и да сарадња у култури заслужује посебну пажњу, а Кашлер је такође указао да су културне везе између Срба и Мађара одличне и да посебно захваљује на посети упркос пандемији.

Гојковић и Кашлер су истакли да данашње потписивање Меморандума о разумевању у филмском сектору потврђује обострани интерес за ширење сарадње у области филма између две земље с обзиром на значај који обе државе придају развоју и промоцији филмске уметности.

Кашлер је указао на важност развијања сарадње филмске индустрије, указујући да је Мађарска изградила филмску индустрију у последњих 15 година, а заједничка историја и повезаност у култури, заслужује да се раде заједнички пројекти.

У том контексту Гојковић и Кашлер су разговарали и о могућности заједничких пројеката о историјским личностима које повезују Србију и Мађарску, а будући да се у Мађарској ускоро снима серија о Јанку Сибињанину, у оквиру које ће бити и епизода о Београду, то може бити прилика за сарадњу и снимање неких сцена и у Београду.

Гојковић је напоменула да је Србија посвећена развоју филмске индустрије и да је управо по угледу на Мађарску увела подстицајне мере којима је привукла и стране инвеститоре, што је створило предуслове да се у последњих неколико година у нашој земљи сними 264 филмова и серија углавном стране продукције.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести