Милена Марковић отвара 23. ФАФ

БЕОГРАД: Драмска списатељица Милена Марковић отвориће у Дому омладине 23. Фестивал ауторског филма, у оквиру кога ће до 2. децембра бити приказан рекордан број филмова -  91 у девет биоскопских дворана и осам програмских целина, најављено је на конференцији за новинаре.
film, freeimages
Фото: Freeimages

Председник Савета Срдан Голубовић подсетио је да ће 23. ФАФ бити у знаку 1967. године као најаве 1968. те су због тога одлучили да фестивал отвори драмска списатељица, сценаристкиња и песникиња у чијим делима постоји дух неприпадања, отпора, слободе, храбрости.

Директор ФАФ-а Игор Станковић рекао је да што се тиче продаје карата нема изузетног фаворита - ниједна пројекција није распродата, али бележе већи број продатих карата него дан пре почетка прошлогодишњег фестивала.

Станковић је рекао да је међу гостима требало да буде израелски писац и редитељ Самуел Маоз, чији филм „Фокстрот“ отвара ФАФ, али је он на инсистирање свог америчког дистрибутера "Сони" морао да се задржи у Америци, док прошлогодишњи победник ФАФ-а Иранац Рафи Питс аплицира за азил у Америци и не може да изађе из земље.

Голубовић је пак најавио долазак великог броја редитеља, глумаца, продуцената и издвојио неколико најважнијих имена као што су редитељи Денис Коте (Канада), Теона Митевска (Македонија), Ивана Младеновић (Србија/Румунија), Бен Расел који је филм „Срећно“ снимао у Бору, Јанес Бургер (Словенија), продуценти Јања Краљ и Ццедомир Колар и други.

У Главном програму фестивала биће приказана 22 филма, од тога девет у такмичарском програму.

За награду „Александар Саша Петровић“ такимичиће се два документарца „Макала“ Емануела Граса (Француска) и „Каниба“ Веране Паравел и Лисјена Кастењ Тејлора (Француска), затим „Фелисите“ Алена Гомиса у копродукцији Француске Белгије, Сенегала, Немачке и Либана, „Барбара“ Матјеа Амалрика (Француска), „Човек од интегритета“ иранског редитеља Мохамада Расулофа.

У конкуренцији су и „Када дан није имао име“ Теоне Стругар Митевске (Македонија/Словенија/Белгија), „Пројекат Флорида“ Шона Бејкера (САД) и два дебитанстка филма „Старатељство“ Касавијера Легранда (Француска) и „Војници. Прича из Ферентарија“ Иване Младеновић (Румунија/Србија/Белгија).

Жири чине киргистански редитељ Актан Арим Кубат, награђен на ФАФ-у 1998. године, селектор канских програма „Известан поглед“ и „Кинофондација“ Лорен Жакоб и директорка програма АЦИД Фабијена Анкло.

Ван конкуренције Голубовић је најавио остварења Арна Деплешена, Андреја Звјагинцева, Михаела Ханекеа, Лукреције Мартел и других.
Други такмичарски програм „Храбри Балкан“ обухватиће 10 филмова, а најбољи ће одабрати директорка програма „Кинофондација“ Димитра Кариа и редитељи Саболч Толнаи (Србија) и Звонимир Јурић (Хрватска).

Програм „Банде А Парт“ у селекцији Владимира Перишића доноси осам филмова, а отвориће га остварење „Слава и пропаст малог филмског предузећа“ Жан Лик Годара из 1986. који је ове године први пут имао фестивалску премијеру и биоскопску дистрибуцију.

На програму ће бити и филмови домаћих аутора Предрага Велиновића, Миле Турајлић, Горана Марковића, Марка Новаковића, Биљане Туторов, Пурише Ђорђевића и Иване Младеновћ, као и 11 остварења из 1967.

Трећи пут биће додељена награда „Влада Петрић“ за најсиматичнију секвенцу у играном филму, с тим што ове године за то признање конкуришу филмови из сва три програма – „Главни програм“, „Храбри Балкан“ и „Банде А Парт“ и новина је такође да ће најсиматичнију сцену изабрати само један човек Слободан Шијан.

Одговорни уредник програма у Дому омладине Драган Амброзић је истакао да ФАФ доноси посебно узбуђење, гледање најбољих филмова, најкреативнијих који нас испуњава топлином и врхунским уметничким доживљајем.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести