Најбољи филм „Зелена књига“, три статуе Алфонсу Куарону

ЛОС АНЂЕЛЕС: Доделу награда америчке Академије филмских уметности и науке, која је прошле ноћи одржана у Лос Анђелесу, обележили су као најбољи филм „Зелена књига“, у режији Питера Фарела, и мексички редитељ Алфонсо Куарон с три Оскрара - за најбољу режију, страни филм и фотографију.
oskar zelena knjiga
Фото: Tanjug (Photo by Chris Pizzello/Invision/AP)

Направили смо овај филм с љубављу, нежношћу и поштовањем. Читава прича овог филма је о љубави. Све је почело од Вига Мортенсена и без њега не би имали ово остварење, истакли су продуценти филма „Зелена карта“ Џим Бурке, Чарлс Веслер, Брајан Кари, Питер Ферели и Ник Ваљенога.

У телевизијском преносу из Лос Анђелеса који је обишао планету прави победник је мексички редитељ Алфонсо Куарон који је добио Оскаре за режију филма "Рома", најбољи страни филм и фотографију.

Најбоља главна глумица је Оливија Колман за своју улогу у филму „Миљеница“ који је 22. фебруара отворио Фест. 

Надам се да моја деца на ТВ-у ово гледају, пошто се неће десити поново, кроз сузе и осмех се нашалила Енглескиња.

Доделу оскара у Долби театру обележио је дует Лејди Гаге и Бредли Купера који су уживо извели баладу „Shallow“ из остварења „Звезда је рођена“, којој је припала награда за најбољу песму.

Фото: Tanjug (Photo by Jordan Strauss/Invision/AP)

Остварење „Зелена књига“ може се похвалити најбољим оригиналним сценаријом који су заједнички написали Ник Велалоса, Брајан Кари и Питер Фарели.

Фото: Tanjug (Photo by Jordan Strauss/Invision/AP)

Оскар за најбољи адаптирани сценарио припао је Чарлију Вахтелу, Дејвиду Рабиновицу, Кевину Вилмоту и Спајку Лију за филм „Црни клановац“.

Гај Натив и Џејми Реј Њуман освојили су Оскара за најбољи краткометражни филм – „Кожа“.

Први Оскар за „Зелену књигу“ на синоћној церемонији подигао је Махаршала Али у категорији споредни глумац, док је најбоља споредна глумица према мишљењу чланова Академије за филм и науку је Реџини Кинг за споредну глумицу у остварењу „If Beale Streeet Colud Talk“.

Фото: Tanjug (Photo by Eric Jamison/Invision/AP)

За најбољу сценографију ове године су се побринули Хана Бичлер и Џеј Харт у остварењу „Црни Пантер“, а филм „Рома“ Афонса Куарона награђен је Оскаром за најбољу фотографију. 

„Спајдермен: Нови свет“ најбољи је дугоментражни анимирани филм, док је Оскар за најбоље кратко анимирано остварење отишао у руке Доме Ши и Беки Нејман Коб за Бао.

Најбољи документарац је „Free Solo“, а Лудвиг Горансон компоновао је најбољу музику за филм „Црни пантер“.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести