Низ српских аутора у званичној конкуренцији ДокуФеста

НОВИ САД: Филмови Желимира Жилника, Ивана Марковића, Марије Вукић, Андријане Стојковић биће приказани на 18. издању Међународног фестивала документарног и краткометражног филма "ДокуФест" у Призрену, који је почео синоћ чилеанским остварењем „the Cordillera of Dreams ” редитеља Патрисија Гузмана.
d
Фото: "Najlepša zemlja na svetu" je u zvaničnoj selekciji Balkan Doks

У званичној конкуренцији селекције "Балкан Докс" су, наиме, "Центар" Ивана Марковића, "Електрични оргазам за људе будућности" Марије Вукић, "Најлепша земља на свету" Желимира Жилника и "Wongar" Андријане Стојковић, а ту је и филм "Туста" Андреја Коровљева, настао као копродукција Хрватске, Србије и Северне Македоније.

У програму краткометражних филмова је српско-словачки анимирани "Непутовања" Ане Недељковић и Николе Мајдака млађег, док ће у специјалном програму, насловљеним "Future is Here " бити представљена три кратка филма настала у продукцији "Слободне зоне Јуниор": "И све је још увек ту, али није више како је некада било" Иве Милојковић, "Yaas Queen!" Петра Лакића, Исидоре Лазић и Јована Пјевића и "Твоје друго име" Милице Живановић.

Организатори су најавили и приказивање два класика Душана Макавејева "Невиност без заштите" (1968) и "WR: Мистерије организма" (1971).

Фестивал ће трајати до 10. августа, а поред тога што је публика у прилици да види више од 200 филмских остварења, током његовог трајања организују се изложбе фотографија, дебате, музички хепенинзи, као и радионице, па ће тако Ана Недељковић и Никола Мајдак млађи одржати радионицу анимације "Truth vs. Lie".

М.С.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести