Објављена званична фестивалска селекција 20. Филмског фронта 

НОВИ САД: Преко 1.000 филмова из целог света пристигло је на конкурс Међународног фестивала краткометражног играног филма Филмски фронт.
bioskop film pix
Фото: Pixabay.com

Одабрано је 100 остварења које ће публика имати прилику да погледа у оквиру јубиларног, 20. издања фестивала, у периоду од 27. до 30. октобра у Културном центру Новог Сада и Креативном дистрикту. 

Нека од ових остварења већ су приказивана на великим фестивалима као што су Санденс, Локарно, Кан, Берлин, Мартовски фестивал, Сарајево филм фестивал и многи други. Селектор, филмски и позоришни редитељ Филип Марковиновић, поделио је филмове у две такмичарске селекције – Србија/регион и Међународну селекцију. 

„Међународна селекција доноси 19 филмова из 18 различитих земаља, док се у селекцији Србија/регион нашло 17 нових филмова из Србије и земаља бивше Југославије. И овога пута могуће је наћи тематску повезаност између филмова без обзира на то из ког дела света долазе. Ковид теме замениле су критике (капиталистичког) система, миграције су и даље у фокусу, као и проблеми одрастања и сусретања са "светом одраслих". Иако ситуација не даје повода за пуно оптимизма, млади аутори не клону духом - добар део њих успева да у свакодневици нађе духовите моменте“, истакао је селектор. 

У сусрет трећој деценији постојања, Филмски фронт уводи и одређене промене у концепту фестивала. У такмичарским селекцијама од ове године гледаћете искључиво краткометражне игране филмове, док ће анимирани и документарни филмови бити приказивани у оквиру посебних, пропратних програма. 

Велико 20. издање култног новосадског фестивала одржава се под слоганом „Повратак коренима“, а са собом доноси обиље активности и програма. АнимаФронт, ХорорФронт, Фронтић, Киноклубашка селекција, прва новосадска зомби шетња, мастерцласс израде филмске маске, радионица режије за средњошколце - само су део онога што ће посетиоци имати прилику да искусе у последњој недељи октобра на две локације у граду. 

Све филмске пројекције одржаваће се, као и сваке године, у биоскопској сали Културног центра Новог Сада, а комплетна листа филмова, које ћете имати прилику да гледате у периоду од 27. до 30. октобра, доступна је на званичном сајту фестивала filmfront.rs. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести