Оскаровац Коста Гаврас на Фесту

БЕОГРАД: Након више од педесет година каријере, чувени редитељ, Коста Гаврас, први пут је снимио филм у родној Грчкој, на матерњем језику. Остварење "Adults in the Room", премијерно приказано у Венецији, Гаврас ће промовисати на 48. Фесту, заједно са главним глумцем, Кристосом Лулисом.
kosta gavras
Фото: Youtube Printscreen

Током Гаврасове посете Београду биће му уручено и Фестово признање - Београдски победник за изузетан допринос филмској уметности.

Филм "Adults in the Room " заснован је на књизи бившег грчког министра финансија, Јаниса Варуфакиса, и приказује дешавања везана за велику финансијску кризу која је потресла Грчку 2015.

Гаврас настоји да појасни комплексну ситуацију и прикаже праву акцију која се одигравала иза затворених врата, и о којој шира јавност не зна превише.

Овај узбудљиви политички трилер може се сматрати класичном грчком трагедијом: његови јунаци нису ни добри ни зли, већ вођени последицама сопствених идеја о томе шта је исправно учинити.

Напустио сам своју земљу јер је тада младим људима мог социјалног статуса могла да понуди само живот подређен теократској-демократији. Као имигранту, Француска ми је омогућила да остварим своје најлуђе снове. Пре десет година, грчка криза гурнула је земљу у исту ситуацију која ме је натерала да одем. То ме је натерало да изразим свој бунт још једном, кроз овај филм, изјавио је 86. годишњи редитељ.

У раној младости, Гаврас је напустио Грчку и школовао се у Француској, где је и снимио већину својих филмова.

Славу је стекао филмом "З", трилером који се бави истрагом убиства левичарског политичара у Грчкој, који му је донео Оскара за најбољи страни филм, и Гран при жирија у Кану.

За филм "Нестали", о несталима за време крвавог пуча у Чилеу, добио је Оскара за најбољи адаптирани сценарио, БАФТА за најбољи сценарио и Златну палму на Канском фестивалу.

Филм "Музичка кутија" донео му је Златног медведа у Берлину, а говори о суђењу мађарском имигранту у Америци за ратне злочине почињене за време Другог светског рата.

Гаврасову филмографију одликује ангажованост, хватање у коштац са контроверзним политичким темама, које су упаковане на узбудљив и пријемчив начин, најчешће у жанр политичког трилера.

Закон и правда, угњетавање, насиље, десничарски покрети и режими - честе су теме његових филмова који су неретко засновани на истинитим догађајима.

Овогодишњи Фест одржава се од 28. фебруара до 8. марта.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести