Предстојећи 48. ФЕСТ у знаку Бекима Фехмиуа

БЕОГРАД: Следеће године навршава се прва деценија од смрти једног од највецих глумаца југословенске кинематографије Бекима Фехмиуа.
skupljaci perja bekim fehmiu
Фото: Youtube Printscreen

У знак сецања на овог великана домаћег глумишта, на предстојећме 48. ФЕСТ-у биће приређена ретроспектива његових филмова, а његов лик ће имати централну улогу у визуелном идентитету фестивала, саопштено је на сајту Феста.

Беким Фехмиу остварио је преко 40 улога у филмовима широм Југославије, али и бројним интернационалним продукцијама.

Био је први источноевропски глумац који је заиграо у холивудском филму за време Хладног рата (Авантуристи, 1971).

Сарађивао је са редитељима Дином де Лаурентисом и Џоном Хјустоном, а партнери на великом платну били су му Оливија де Хевиленд, Ава Гарднер, Дирк Богарт, Шарл Азнавур и друге светске звезде.

Иако није успео да се пробије у Холивуду, остварио је значајну каријеру у европским артхаус продукцијама, а глумио је на чак девет језика.

Једну од најзапаженијих улога у иностранству остварио је у мини серији “Одисеја”, где је имао главну улогу.

Критичари и историчари филмске уметности оценили су га као глумца који је променио историју наше кинематографије и то највише због улоге у једном од кључних филмова црног таласа "Скупљачи перја".

Ово остварење Александра Петровића награђено је Гран пријем жирија у Кану, а Бекима је гурнуло у сам врх домаћег глумишта.

За улогу Халил-бега у филму "Рој" Миће Поповића награђен је на Фестивалу у Пули, а миљеник публике био је као васпитац Жарко у “Специјалном васпитању” Горана Марковића.

Позориште је било његова велика љубав и управо у позоришту се његова каријера симболично и завршила.

Године 1987. током извођења представе Фехмиу је ишетао са сцене у знак протеста због запаљиве анти-албанске пропаганде која је почела да се шири државом.

Био је једна од ретких фигура из јавног живота која се побунила против растуцег национализма и братоубилачких ратова, а свој протест исказивао је потпуним повлачењем из јавности.

Рођен као Албанац у Сарајеву, одрастао на Косову, студирао у Београду, а радио широм Југославије - Беким Фехмиу био је симбол Југословенства и човек кога су безрезервно волели и поштовали у целој Европи.

Године 2001. објавио је књигу успомена, “Блиставо и страшно”, а други део књиге објављен је постхумно 2012.

Фехмиу је био ожењен глумицом Бранком Петрић, са којом има синове Хедона и Уликса, такође познатог глумца.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести