Отворен Фестивал на Палићу: Уручена признања „Александар Лифка” и „Андерграунд спирит”

Свечаном церемонијом на Летњој позорници на Палићу у суботу увече отворен је 28.  Фестивал европског филма који ће трајати до 23. јула. Фестивал се ове године одржава на више локација међу којима су јединствена Летња позорница на Палићу, као и биоскопи Еуросинема, Абазија и Лифка и има неколико селекција.
palic
Фото: Милени Зупанчич награду је уручила Мира Бањац, фото: Ивица Војнић

После поздравне речи Стевана Бакића, градоначелника Суботице, који је констатовао да га чини срећним што се фестивал вратио на стари формат, и што се одржава на отвореном, пред својом верном публиком.

Радован Јокић, помоћник министра културе Србије за савремено стваралаштво и креативне индустрије је рекао да “овај фестивал није само пуки скуп набрајања новонасталих филмских дела него је реч о изузетно вредном и скоро три деценије негованом простору трансверзалних мишљења, мултидимензионалних уметничких пројекција. Оно што га чини посебно вредним и значајним је да је он заиста место уметничког догађаја, као методологије немира и непоколебљивог трагања”.

Почасна награда „Александар Лифка“ за допринос регионалној кинематографији уручена је Милени Зупанчић из Словеније, једној од најзначајнијих југословенских глумица. Примајући награду она је изјавила да јој је велика част, поготову јер је добила из руку Мире Бањац, легенде српског глумшта

-. Мило ми је што сам установила да нисам пала у потпуни заборав, иако већ 30 година јако мало радим, откако смо се овако тужно поделили. Али сам јако сретна, пошто сад тренутно радим и у Београду у позоришту, и супер је што смо опет сви ту на окупу- рекла је Зупанчичева.

Румунској продуценткињи Ади Соломон уручена је награда „Андерграунд спирит” коју Фестивал европског филма Палић додељује за изузетан рад на пољу независног филма, као и за јединствен приступ филмском језику и аутентичну ауторску поетику изграђену ван главних токова индустрије. Њој је награду предао Нил Јанг, селектор програма Паралеле и судари и Млади дух Европе. Ада Соломон је том приликом рекла да је почаствована и дирнута јер њен однос са Палићким фестивалом траје већ дуго. иао је доста филмова послала на фестивал, први пут је на Палићу тек сада разуме зашто је ово место тако посебно.

Немачки редитељ Кристијан Пецолд, добитник је овогодишње награде „Александар Лифка“ за допринос европској кинематографији у категорији иностраних стваралаца коју му је уручио Мирослав Могоровић, програмски директор Фестивала. Пецолд је аутор награђиваних филмова Тхе Стате И Ам Ин”, “Барбара” и “Ундине”.

Српском глумцу Александру Берчеку припала је награда „Александар Лифка“ за допринос европској кинематографији у категорији домаћих стваралаца,а уручио је Радослав Зеленовић, директор Фестивала. Берчек је глумио у преко 120 филмова и представа. За култну улогу Мишка у филму “Ко то тамо пева” Слободана Шијана добио је Златну арену 1980. У последњој деценији публика га памти по улози у филму и серији “Шешир професора Косте Вујића”, филму “Јужни ветар”, серији” “Државни службеник” и другим остварењима. Добитник је награде “Павле Вуисић” за животно дело 2001.

Приликом пријема награде Берчек је изјавио: „Хвала пуно што сте ме се сетили. Ред је био, искрено говорећи. И сад ми је много лакше. Награда је у мојим рукама, а фестивал може да буде и отворен“.

Главни такмичарски програм Фестивала отворен је пројекцијом филма „Дневник из Гвантанама” редитеља Кевина МекДоналда, са двоструком оскаровском Џоди Фостер, која је пред сам крај прекинута на Летњој позорници због невремена са јаким ветром и пљусковима. Филм је јуче поново приказан у биоскопу Еуросинема.

Н. П.

Главни програм друге вечери Палића пребачен у Суботицу

Главни такмичарски програм Фестивала европског филма синоћ се због лошег времена уместо на Летњој позорници на Палићу одржаo у биоскопу Еуросинема у Суботици, саопштили су организатори.

На програму Палића били су такмичарски "Плави цвијет" хрватског редитеља Зринка Огресте и француски "Par Un Demi Clair Matin" Бруна Думонда.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести