Отворен међународни фестивал квир филма Мерлинка

БЕОГРАД: Међународни фестивал квир (queer) филма Мерлинка, 11. по реду, отворен је у Дому омладине у Београду.
e
Фото: TANJUG/ FILIP KRAINCANIC/ nr

Фестивал су отворили редитељ Ентони Хиклинг и новинар и оснивач награде Квир палма на Канском фестивалу Френк Фајненс-Мадуреира, представници Француске чија је кинематографија у фокусу фестивалског програма, а који су уједно и гости фестивала.

"Имам искуство у позоришту и перфомансу, тако да је мој рад кросовер различитих форми уметности", рекао је Хиклинг и описао своје филмове као веома интензивне.

После церемоније отварања приказан је грузијско-шведско-француски филм "А онда смо плесали“ Левана Акина, који је овогодишњи шведски кандидат за Оскара, док су музичко-сценски део свечаног програма обележили концерт домаће R&B звезде Николије и перформанс под називом "Јесте ли гладни“ Бранка Милисковића у коме глуми Марију Антоанету.

Под слоганом "Liberté, Égaliteé, Qуееrnité" у оквиру фестивала који се одржава до 8. децембра у Дому омладине Београда, биће приказано 120 кратких, играних и документарних филмова, међу којима и филмови из Бразила, Мексика, Индије, Вијетнама, Јужноафричке републике, Аустралије и других.

Већина филмова овенчана је најпрестижнијим светским наградама на филмским фестивалима попут Фестивала у Кану, Берлинала, Фестивала у Венецији и других.

"Ја се сваке године надам да ће се продукција српског квир (queer) филма разбуктати, те да ће тако у програму бити више филмова из Србије, али нажалост, у програму је само један, поред осталих који долазе из свих делова света. Надам се да ће филмови из региона који ће ове године бити приказани на неки начин подстаћи да се стање српске LGBT продукције промени", рекао је директор фестивала Предраг Аздејковић.

У оквиру пратећег програма одржана је трибина „Превенција суицида међу ЛГБТ + младима“, а пре свечане церемоније отворена је и изложба “Транс Балкан” Александра Црногорца, након чега су Дрег краљице из Haus of KayGie оживеле ликове из легендарних филмова, као што су Мортиша Адамс, Грдана, Зелена вештица из Оза, Невеста из Kill Bill, Круела ДеВил, Урсула из Мале сирене, и друге.

Свечано затварање фестивала и проглашење најбољих филмских остварења заказано је за недељу, 8. децембра, у 21 сат, у Великој сали Дома омладине Београда. Том приликом биће додељене награде за најбоље филмове у 7 категорија (играни, документарни, кратки, ултракратки, анимирани, Промаја - за филмску храброст и специјална награда фестивала).

На свечаном затварању наступиће словеначка група „Сестре“ која је представљала Словенију на Евровизији 2002. године, а која је публици позната и по учешћу у другој сезони серије „Сенке над Балканом“.

Мерлинка фестивал одржава се сваког децембра од 2009. године у Дому омладине Београда у знак сећања на Вјерана Миладиновића Мерлинку, а са циљем да промовише ЛГБТ културу кроз филмску уметност и да доприноси смањењу социјалне дистанце према ЛГБТ популацији.

Ове године, Мерлинка фестивал и Еуропеан филм ћалленге такмичење позивају све заинтересоване да учествују у филмском изазову и да се региструју на , како би гледањем филмова освојили додатне бодове и повећали шансу за бесплатан одлазак на Берлинале.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести