Пет филмова у трци за српског кандидата за Оскара

БЕОГРАД:  Уз драму "Краљ Петар Први" Петра Ристовског и трагикомедију "Делиријум тременс" Горана Марковића, у последњих неколико сати до истека рока на конкурсу Академије филмске уметности и науке (АФУН) за српског кандидата за америчког Оскара пријављена су још три филма.
film pixabay
Фото: pixabay.com

Како је Танјугу рекао генерални секретар АФУН-а Мирко Беоковић, то су документарац "Случај Макавејев или процес у биоскопској сали" Горана Радовановића, филм "Режи" Косте Ђорђевића и награђивано остварење Огњена Главонића "Терет". 

Сви филмови, према речима Беоковића, испуњавају формалне услове да буду прихваћени, што значи да већинско учешће у ауторској и глумачкој екипи имају људи са српским држављанством или пребивалиштем у Србији.

"Коначну одлуку о нашем кандидату за награду Оскар донеће половином септембра специјална комисија АФУН-а која броји 24 члана. То су нова правила Америчке академије за филм и науку", казао је Беоковић.

Историјски спектакл "Краљ Петар Први" Петра Ристовског говори о неким од најтежих тренутака у модерној српској историји, с почетка Првог светског рата.

Насловну улогу игра Лазар Ристовски, а ту су још и Радован Вујовић, Милан Колак, Даница Ристовски...

Филм Горана Марковића "Делиријум тременс" је прича о славном глумцу који помоћу алкохола покушава да издржи огроман притисак живота и рада.

Главног јунака игра Тихомир Станић, а ту су још и Горица Поповић, Анита Манчић, Драган Петровић...

Филм "Случај Макавејев или процес у бископској сали" истражује позицију уметника у социјалистичкој Југославији и усредсређује се на политичку и друштвену климу у којој је са јавних говорница и под покровитељством Комунистичке партије осуђиван филм "Мистерије организма".

У филму говоре Милена Дравић, Светозар Цветковић, Слободан Милетић, Илија Башић, Петар Волк, Андреј Поповић, Бранислав Димитријевић...

Остварење "Режи" прати један дан у животу тинејџерке, у којем све што је изгледало као луда и весела авантура полако прераста у ноћну мору са ожиљцима за цео живот.

Плејаду младих глумаца у филму предводе Кристина Јовановић и Ђурђина Радић. 

Филм "Терет" прати возача камиона који током НАТО бомбардовања Србије 1999. превози њему непознати терет са југа земље до Београда, лешеве убијених на Косову.

Главну игра Леон Лучев. 

 

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести