Похвале критичара за "Довлатова" и Милана Марића

БЕОГРАД: Руско-пољско-српско остварење "Довлатов", у коме је насловну улогу одиграо млади српски глумац Милан Марић, приказано је у главном такмичарском програму овогодишњег Берлинског филмског фестивала и наишло на позитивне оцене водећих филмских магазина.
Milan Maric/Tanjug
Фото: Tanjug

"Пратећи редитељев поглед у ретровизор у комунистичку прошлост Русије, Довлатов поетично у живот враћа тај давних дана изгубљени свет у коме је поезија тако пуно значила, а када су писци, попут главног унака овог филма, радије бирали да гладују него да пишу наручене лажи и кич", запазила је Дебора Јанг у критици за "Холивуд рипортер" (The Hollywood Reporter).

Она је истакла и да је српски глумац Милан Марић са својим заповедним, ироничним присуством на импресиван начин ушао у лик овог јеврејско-јерменског писца, мада му дато тек да лута по књижевним окупљалиштима Лењинграда и не много више од тога.

Џонатан Ромни је, пишући за "Скрин дејли" (Screen Daily), истакао да "та спорогорећа, рефлективна евокација живота Сергеја Довлатова није конвенционалан портет, а још мање је то биографски филм, већ је ту пре реч о измаштаној реалистичкој рекреацији давно прохујале ере руске културе, када су књижевност и уметност биле сматране питањима живота и смрти - и када је инсистирање на властитом уметничком интегритету могло да у значајној мери нашкоди вашим шансама за опстанак...".

Ромни је оценио да што се самог Довлатова тиче - "а овде га с мешавином покајништва, дружељубивости и срдите топлине тумачи српски глумац Милан Марић у својој првој међународној улози", он успева да преживи тако што истрајава на разиграном, чак и ироничном приступу, у једном тренутку чак играјући се мачке и миша са доушником по питању заинтерсованости народа да прочита Набоковљеву Лолиту. 

Џеј Вајсберг у критици филма за "Варајети" (Variety) каже да "Милан Марић у својој првој улози приказује спој рафинираности и физичке снаге".

Натанак филма "Довлатов" редитеља Алексеја Германа млађег настао је и уз помоћ Филмског центра Србије, а српску премијеру имаће на предстојећем Фесту, који почиње 23. фебруара.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести