Р. Газета: "Дара"- српски одговор фалсификаторима историје

МОСКВА: Московски дневник "Руска газета" оцењује да филм „Дара из Јасеновца“, који је недавно приказан јавности у Србији, Републици Српској и Црној Гори, представља српски одговор фалсификаторима историје.
dara iz jasenovca/jutjub
Фото: Youtube Printscreen

У коментару се наводи да је филм режисера Предрага Антонијевића имао велики успех приликом приказивања у биоскипима у САД, али оцењује да је из политичких разлога искључен из такмичења за Оскар.

"Руска Газета" наводи да је филм снимљен уз државну подршку Србије и истиче да говори о српској голготи - геноциду над православним народом који је прошао кроз жрвањ репресивне машинерије марионетске Независне Државе Хрватске од 1941. до 1945. године.

Лист подсећа да су вођа НДХ Павелић и министар просвете Миле Будак желели да српско питање реше радикално тако што ће трећина Србија бити убијена, трећина на силу покатоличена, а трећина протерана у Србију, а да је парола коју је Будак смислио гласила "Србе на врбе".

Последице геноцида, почињеног уз безусловну подршку католичког свештенства биле су застрашујуће, а како наводи Руска Газета, уништено је 299 православних цркава, 240.000 Срба је насилно преведено у римокатоличку веру, а убијено је око 750.000 Срба.

Лист истиче да је филм тежак и да га је немогуће гледати без суза и саосећања са патњом девојчице Даре, њене породице и свих жртава Јасеновца.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести