Ристовски са италијанским колегама представља нови филм

БЕОГРАД: Италијански филм "Човек који је купио Месец" имаће српску премијеру вечерас у биоскопу Синеплекс Ушће, а тим поводом у Београд су стигли редитељ Паоло Зука и глумац Јакопо Цулин.
lazar ristovski
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Они ће се након пројекције поклонити публици у друштву Лазара Ристовског који тумачи једну од главних улога.

Ристовски игра локалног рибара који је својој девојци обећао да ће јој купити Месец ако се уда за њега, али је морао да чека чак 50 година да би му Месец уписали у катастар.

"Ова комедија је веома необична и било је право задовољство радити на њој. Од мог обећања прошло је 50 година и сад је дошло све на наплату… Мислим да ће овај филм иако је на италијанском бити близак спрској публици", казао је наш прослављени глумац подсећајући да су Паоло Зука и Јакопо Цулин већ били у Србији као његови гости на фестивалу "Равно село", када је овај филм и добио специјалну награду публике.

По речима редитеља, идеја за филм настала је након једног чланка у новинама.

"Живим на Сардинији и мене је тај предео увек подсећао на месец. Међутим, када сам једног дана прочитао причу о Американцу који продаје делове месеца и од тога зарађује милионе заиста сам се изнервирао. Веома ми је то засметало зашто да он зарађује на нашем месецу", објашњава редитељ.

Тако је настала, како каже, идеја конфликта између мале културе као што је Сардинија и велике силе, односно власти и ароганције у виду Америке.

"Метафорички, то је конфликт између поете с визијом с једне стране, а с друге визије глобализације која је представљена војном силом - отуда подморница на крају филма."

Сукоб "малих и великих", истиче Зука, осећају сви, зато им је пошло за руком да "Човек који је купио месец" обиђе цео свет.

Да главни глумац буде Лазар Ристовски одлучио се након филма "Андерграунд" Емира Кустурице.

"Кустуричини филмови су један од разлога зашто сам заволео кинеметографију, а Ристовски је у његовим остварењима сјајан. Такође, Лазар је играо и у једном филму мог пријатеља са Сардиније, те ми га ја и он препоруцио", открива редитељ.

За улогу рибара није желео ниједног познатог италијанског глумца, каже и признаје да није могао да на Сардинији нађе "харизметичног, лепог и талентованог глумца као што је Ристовски".

Добру сарадњу с нашим прослављеним глумцем истакао је и глумац Јакопо Цулин, који је иначе познати стенд-ап комичар у Италији.

"Велика је част играти поред Лазара. Од таквог талента може само да се учи. С њим је лако радити као да се возите у лимузини", казао је италијански глумац.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести