„Синема нау” у Свилари

“Синема сити”, у сарадњи са Фондацијом “Нови Сад 2021 - ЕПК” и Српским народним позориштем, најављује ново издање филмског фестивала који је ранијих година био организован на разним локацијама у граду, а сада ће, под називом “Синема нау”,  бити одржан наредног викенда у Културној станици Свилара и у Кожари СНП -а преко пута у Улици Ђорђа Рајковића.
t
Фото: pixabay.com

Дводневни “Синема нау” ће 26. и 27. октобра представити 16 дугометражних остварења аутора млађе генерације из региона (из Србије, Мађарске, Румуније, Хрватске, Словеније, Македоније, Црне Горе, Босне и Херцеговине).

Биће то прилика да они оји нису досад имали прилике, погледају, између осталог, и награђивани филм “Терет” Огњена Главоњића, као  македонски “Земља меда” Тамаре Котевске и Љубомира Стефанова, који такође има чак 14 међународних награда. Целокупан програм фестивала је доступан на сајту “Синема ситија”. Улаз на све пројекције ће бити бесплатан, али је потребно резервисати улазнице у “Гигстиксу”, или онлајн на њиховом сајту.

- После две године паузе, дошли смо на идеју да у новом формату покренемо фестивал који смо назвали “Синема нау”. Он је мало другачији од “Синема ситија”, каквог Новосађани памте, који је трајао девет дана, а “Синема нау” траје два дана. “Синема сити” је био по читавом граду, на више локација, а “Синема нау” је сконцентрисан на једном месту, у Свилари, и на тргу испред, али и у простору комбината СНП -а, који смо брендирали као Кожара, с обзиром да је зграда поред историјска кожара, део индустријског наслеђа Новог Сада. Све остало и те како подсећа на “Синема сити”: пуно добрих филмова независне продукције, млади аутори, пре свега, којима су ово први и други филмови, затим добри бендови, све то на једном месту, у два дана - најавио је директор “Синема ситија” Милош Игњатовић на јучерашњој конференцији за новинаре у КЦ Свилара, изражавајући задовољство што поново организују филмски фестивал, и додајући да су се, после десет година, и преко хиљаду приказаних филмова суочили са немогућношћу да га раде по ранијем концепту из финансијских разлога.  

Управо у Свилари, отвореној пре тачно годину дана, која је мултифункционалан простор, како Игњатовић каже, пожелели су да организују овај фестивал.

- Претворићемо ову зграду у мултиплекс, посвећен уметничком филму. Имаћемо ту три сале. Једна сала ће бити управо овде, мало ћемо је другачије организовати, да може да стане сто гледалаца. У сали поред ће бити близу 195 столица, и у горњој сали стотинак места. И, у простору који нам је несебично уступио СНП, направићемо нашу главну пројекциону локацију, са 350 места. На тргу ће бити концерти, и то ће бити централни, везивни део самог пројекта - напоменуо је Милош Игњатовић.

Управник СНП-а Зоран Ђерић рекао је да се није много двоумио када је чуо за ову идеју да њихов простор буде једна од локација овог филмског фестивала.

- Али, треба рећи да је тај простор, који је овде у суседству, једна велика радионица. Ту се производе представе, велики декор за балет и оперу, и ту се налази фундус, тако да се надам да ће публика која буде долазила, имати то у виду, да долази у простор који није био намењен јавности. Али, желели смо и на тај начин да уђу мало, да одшкрину врата радионице, виде како то изгледа, и како настају велике представе - додао је Зоран Ђерић.

О Свилари, културној станици која је заживела пре годину дана, говорио је директор Фондације “Нови Сад 2021 - ЕПК” Немања Миленковић, и поменуо је да је досад 30.000 људи присуствовало програмима у њој.     По његовим речима, КЦ “Свилара” је доказ да ће се десити и трансформација тзв. Кинеске четврти, затим подграђа Петроварадинске тврђаве, Еђшега, четири локације које су кроз процес ЕПК почеле да се обнављају, али да се опслужују и јачају кроз програме културе који граде сцену, “чак и идентитетски одређују оно што је Нови Сад некад био - Српска Атина, а сада ЕПК”.  

        Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести