Слободну зону отвара филм о Лајбаху у Северној Кореји

БЕОГРАД: Пројекцијом филма „Дан ослобођења“, у режији Угиса Олтеа и Мортена Травика, 1. новембра у београдском Сава центру биће отворен филмски фестивал „Слободна зона“. 
r
Фото: pixabay.com

Травик, позоришни редитељ, концептуални уметник, културни дипломата и велики обожаватељ групе Лајбах, успева у августу 2015. године да споји неспојиво.

Поводом 70. годишњице ослобођења Северне Кореје од јапанске колонијалне власти, он посредује, уговара и организује први концерт једне рок групе са Запада у Пјонгјангу, главном граду једне од најзатворенијих земаља на свету.

Успева да издејствује и да ова невероватна авантура буде преточена у  документарни филм. 

Чланове култне словеначке групе Лајбах, којој је припала част да увелича један од најважнијих датума у историји Северне Кореје, у стопу прати филмска екипа и бележи ретке и драгоцене тренутке иза кулиса „последње комунистичке диктатуре“. 

Резултат је ироничан, духовит и ангажован документарни мјузикл који и о Северној Кореји и о Лајбаху говори више од хиљаду речи.

“Слободна зона“ ове године има и нове снаге у селекторском тиму. Млади аутори, монтажерка Јелена Максимовић и редитељ Иван Бакрач одабрали су 10 дугометражних филмова за регионалну селекцију. 

У међународној селекцији за награду стручног жирија такмичиће се 15 филмова по избору дугогодишње селекторке Зоне Бранке Павловић. 
Новитет је и ревијална селекција од 12 кратких филмова у регионалном програму.

Публика ће као и до сада моћи да погледа и пет филмова из селекције 14+. 

Ту је и богат пратећи програм: пет специјалних пројекција, Мастер клас, Ноћни разговори и дневни говорни програм На кафи са ауторима.

Стручни жири ће доделити награде за Најбољи ангажовани филм у регионалној и међународној конкуренцији. 

Награду за Најбољи филм у оквиру селекције 14+, доделиће средњошколски жири назван „Слободна зона јуниор“. 

Већ традиционална Награда публике Фестивала биће додељена филмовима који су током фестивала оставили најснажнији утисак на посетиоце.

Овогодишњи програм обухватиће преко 40 играних и документарних, кратких и дугометражних остварења из читавог света. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести