Сомбор као Холивуд: Филмски фестивал Дунавско-панонске регије

НОВИ САД: На трагу сна великог синеасте Ернеста Бошњака, Сомбор ће од 12. до 16. јула бити својеврсна престоница седме уметности.
f
Фото: Iz filma "Suton" Lesla Nemeša

У неколико простора у Раванграду биће у том периоду одржано друго издање филмског фестивала Дунавско-панонске регије, на којем ће, у неколико селекција, бити приказано петнаестак филмова. Подсетимо, идеја о настанку овог фестивала везује се за америчку филмску звезду, Оскаровца Џона Севиyа, који је са холивудским глумцем, пореклом Сомборцем, Лазаром Рајићем (алијас Лазар Роквуд ) на западу Бачке снимао филм „Повратак“, када је са овдашњом градоначелницом Душанком Голубовић званично и покренуо иницијативу о организовању филмског фестивала.

Филмови ће бити груписани у три селекције, приказивани на пет локација. Главна, такмичарска селекција, обухватиће пет остварења из земаља дунавско-панонског региона: „Између дана и ноћи” Андра Мартиновића (Црна Гора), „Последњи Србин у Хрватској” Предрага Личине (Хрватска), „Шавови” Мирослава Терзића (Србија), „Сутон” Ласла Немеша (Мађарска) и „Сyстем црасхер” Норе Фингшајт (Немачка). Филмови из ове селекције биће приказивани у башти „Кабаре“ код Народног ппозоришта, а о наградама -  Гран прију за најбољи филм у целини, Целтису за најбољег глумца и глумицу фестивала, те Целтису за најбољег младог глумца/глумицу (до 30 година старости) одлучиваће жири који ће тврити глумци Тања Бошковић и Жарко Радић, као и књижевник Радоман Кањевац. Друга такмичарска селекција „Аутори филмова до 30 година“ такође ће обухватити пет филмова, од тога четири домаћа: “Алекси” Барбаре Векарић, “Злогоње” Рашка Миљковића, “Хоризонти” Светислава Драгомировића, “Пси умиру сами”, Николе Петровића, те црногорско остварење ”Лијенштина” Алекса Стефана. Пројекције ће бити у дворишту  Градског музеја, а о Награда за најбољи филм одлучиваће глумци Маја Шуша и Вања Ненадић, те Срђан Савић, директор Филмског фестивала у Нишу.

У току трајања фестивала поклоници седме уметости биће у прилици да виде, у селекцији Цоре дипломатиц, и два дугометражна филма у продукцији канадских аутора, а по избору амбасадора Канаде, затим остварење „Држање за ваздух” Здравка Шотре, као и изложбу плаката „Кански победници”. Све пројекције су, иначе, бесплатне, а филмови ће бити приказивани и у двориштима Жупаније и Мађарске касине, као и у сали Културног центра „Лаза Костић”.

М. Стајић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести