У петак почиње Равно Село филмски фестивал

НОВИ САД: На згаришту некадашњег Дома културе у Равном Селу, чије обнављање је и био мотив за оснивање новог филмског фестивала пре три године, вечерас пројекцијом филма краљ Петар Први редитеља Петра Ристовског почиње Трећи Равно Село филмски фестивал.
e
Фото: Youtube Printscreen

Оснивач фестивала, глумац и редитељ Лазар Ристовски, који потиче из овог војвођанског села, најавио је на данашњој конференцији за новинаре да ускоро почиње изградња нове зграде Дома културе у Равном Селу.

"Главни пројекат за нову зграду Дома културе је готов, у понедељак, уторак добијамо грађевинску дозволу, финансије, по свему ономе каква обећања имам, у Покрајини Војводине постоје за изргадњу овог Дома. Тако да ће и Фестивал и Дом, следеће године бити под кровом, надам се“, рекао је Ристовски. 

Он је подсетио да је фестивал основан пре три године да би се скренула пажња на овај изгорели дом.

"Мислио сам да ћемо тако лакше обратити пажњу и државе и званичне политике и спонзора на протребу да се овај дом реновира. Овде има пуно талентоване деце, која немају где више да вежбају", рекао је Ристовски.

Након свечаног отварања, вечерас у 20 сати, у којем ће познате личности извести чувене нумере из домаћих и страних филмова уз пратњу музичара Новосадске филхармоније, предвођене маестром Микицом Јевтовићем и пројекције филма "Краљ Петар Први", екипа филма предвођена редитељем Петром Ристовским и главним глумцима Лазаром Ристовским, Миланом Колаком и Рашом Вујовићем, поздравиће публику.

Наредне две вечери Фестивала, биће приказана четири филма редитеља дебитаната у такмичарском програму, па су тако 22. јуна на програму филмови "Човек који је купио месец”, редитеља Паола Зуке, (Италија) и "Између дана и ноћи”, редитеља Андра Мартиновића, (Црна Гора), док ће 23. јуна публика моћи да погледа филмове "Такси блуз”, Мирослава Стаматова (Србија) и "Последњи Србин у Хрватској“ Предрага Личине (Хрватска, Србија).

Лазар Ристовски, који је пре три године основао овај филмски фестивал у родном селу, каже да је то прави пример децентрализације у култури и сматра да би "тај и њему слични фестивали требало да добијају значајнија новчана средства, јер многи пројекти не заслужују, а ипак, добијају велике паре“.

"Просто, за пројекте који су слични овом требало би да се одвајају значајнија средства, јер многи пројекти који то не заслужују, добијају велике паре, и у Београду, и у Новом Саду, и у другим великим центрима, али ни по чему то не залужују. Али, оваквим пројектима и сличним мислим да би требало дати више пара, да бисмо могли квалитетније програме да доводимо ту", сматра Ристовски. 

Ове године домаћин фестивала је Академија уметности Нови Сад, а њихови гости биће колеге са Факултета драмских умјетности Цетиње. На фестивалу ће бити приказани филмови студената ове две академије у такмичарском програму за најбољи краткометражни омладински филм. 

"Фестивал додељује две награде за дугометражни дебитантски филм и једну за краткометражни омладински филм. Златни клип фестивала за најбољи филм је награда од 1.500 евра, док је награда за најбољи филм по избору публике 1.000 евра. Златни клип фестивала за најбољи филм у програму краткометражног омладинског филма у износу од 500 евра, жири ће доделити на последњој вечери, када ће прогласити победнике у обе категорије", рекао је уметнички директор Фестивала Марко Чкоњевић.

Фестивал се одржава, напомињу организатори, уз подршку Покрајинског секретаријата за културу, Министарства културе Републике Србије, Града Врбаса и продуцентске куће Зиллион филм. 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести