Тријумф „Џокера” и повратак Романа Поланског

Мрачна сага “Џокер”, која прати развој овог култног лика из Бетмен франшизе од рањивог самотњака до самоувереног архинегативца, освојио је Златног лава на управо завршеном Филмском фестивалу у Венецији.
т
Фото: Youtube Printscreen

Редитељ победничког филма Тод Филипс захвалио је продуцентима што су имали снаге да изађу из зоне комфора, али и главном глумцу Хоакиму Фениксу што му је поверио свој “луди талент”.  

Драма Романа Поланског “Официр и шпијун” о чувеној антисемитској афери Драјфус награђена је Сребрним лавом, што је такође представљало извесно изненађење. Подсетимо, већ само уврштавање овог остварења у званичну селекцију фестивала изазвало је велике полемике због судског прогона Поланског, који је још 1977. покренут у САД због оптужбе да је силовао малолетницу.

У сваком случају, Награду за најбољу глумицу добила је Францускиња Аријана Аскариде за улогу у остварењу “Глорија мунди” Робрта Гуедигуиана, док је за најбољег глумца проглашен Италијан Лука Маринели за улогу у филму “Мартин Идн”, адаптацији романа Џека Лондона под редитељском палицом Пијетра Марсела. - Сребрног лава за најбољу режију добио је шведски аутор Рој Андершон за филм “About Endlessness“, док је Хонконжанин Џонфан награђен за сценарио „N°7 Cherry Lane“...    

М. С.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести