Жоакин Финикс у Џокеру, лик који није препознатљив

ВЕНЕЦИЈА: Жоакин Финикс, чији је нови филм "Џокер" доживео овације на Међународном филмском фестивалу у Венецији и већ се помиње као добитник неке од фестивалских награда, тврди да је желео да створи лик који би био непрепознатљив, пренела је филмска еснафска новина "Верајети".
dzoker
Фото: Tanjug (Youtube.com)

Желео сам слободу да креирам лик који нема никакве везе са претходним џокерима, казао је Финикс, кога нисмо виђали дуже времена у главним улогама.

Оно што је ту улогу чинило за мене атрактивном је да га је тешко дефинисати и нисам имао зељу да га дефинишем, додао је Финикс на конференцији за новинаре. 

Свакога дана је ми се чинило да откривам нове аспекте тог лика и тако све до краја снимања, приметио је Жоаким Финикс. 
Финикс игра Артура Флека, комедијанта чије професионалне и личне грешке га на крају приморавају да постане нихилистички, заштрашујући "Џокер". 

Да би се припремио за ову улогу Финикс је прочитао књигу о политичким убицама да би схватио такве особе и њихову мотивацију.

На крају му је та књига пружила само информације и није му пуно помогла да креира лик Џокера. 

Поистоветио сам Артура као личност са посебном типом човека. То је фиктивни карактер јер нисам желео да га психијатар дефинише да болује од неког психијатријског поремећаја, нагласио је глумац, који је, судећи по гледаоцима фестивала, одиграо незаборавну улогу. 

Финикс је нагласио да на њега није утицао колега Хит Леџер који је пре десет година играо ту улогу и за њу освојио Оскара и да је за њега џокер нешто сасвим друго.

У Финиксовом "Џокеру" партнери су му Роберт де Ниро, Зази Битс, Марк Марон, а режисер је био Тод Филипс који је са Скотом Силвером написао сценарио. 

Мрачан тон филма доприноси да се разликује од већине филмова снимљених према стриповима.

Зашто не бисмо могли да снимимо филм према неком стрипу у том фазону, гласило је хипотетичко питање режисера. 

Мислим да би то би занимљив прилаз жанру екранизованих стрипова, иако су компаније стрипова заузеле негативан став према таквон виду екранизације. Нама је било тешко да снимимо "Џокера" на тај начин јер се противила и компанија ДЦ и студио, али ми смо наставили како смо замислили филм јер смо веровали да ће бити нешто посебно и ново, објаснио је режисер. 

Филипс је подсетио да му је филм "Човек који се смеје", снимљен 1928. године према роману Виктора Игоа, био велика инспирација, а да се инспирисао и "Возачем таксија", Скорсезеовим филмовима "Разјарени бик" и "Краљ комедије", као и филмом Милоша Формана "Лет изнад кукавичијег гнезда".

Филм "Џокер" је пре званичне светске премијере на фестивалу био приказан два пута новинарима у препуним салама.
Филм је, сматрају продуценти, био најочекиванији учесник фестивала, а његов директор Алберто Барбера је изјавио да иде право за освајање Оскара. 

Иако је улога Леџера као Џокера у "Тамном витезу" њему донела Оскара за споредну улогу 2009. он се није пуно удаљио од тог лика у односу на стрип.

Међутим, Жоаким Финикс показује како се његов комичар претвара у Џокера убицу. 

"Џокер" ће бити приказан и на фестивалу у Торонту, а 4. октобра почиње његово приказивање у САД.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести